Przepis na cukinie faszerowane soczewicą i dwoma serami z tymiankową nutą. Smaczne wegetariańskie danie, dające na długo uczucie pełnego brzuszka.
Uwielbiam pieczone warzywa z farszem i często je robię. Zapiekać można wszystko i wychodzą z tego zazwyczaj cuda. Na przykład cukinie faszerowane mięsem, ogórki zapiekane z bazyliowym persto, mozzarellą i pomidorkami, pieczarki faszerowane kaszą czy ostatnio przygotowywałam dla Ascensia Diabetes Care przepis na okrągłe cukinie faszerowane pieczarkami. Farsz można przygotować na milion sposobów i dlatego to jest takie piękne! Moja propozycja na dziś jest z soczewicą.
Cukinię aktualnie można kupić przez cały rok, ja mam swoje źródło, gdzie kupuję te okrągłe (bardzo mi się podobają!), ale równie dobrze można użyć z tych zwykłych, podłużnych i przekroić je na pół tworząc z nich łódeczki. Pamiętając, że warzywa powinny być głównym składnikiem diety diabetyka, ich pieczenie staje się naturalne. Zapiekana soczewica w cukinii wygląda bardzo atrakcyjnie i smakuje dobrze. Danie zawiera sporą ilość błonnika i strączki, również polecane przy cukrzycy. No nie będę więcej zachwalać. Proponuję do tego czosnkowy sosik i jest sztosik 😉
Składniki na 2 porcje:
2 okrągłe cukinie (lub 2 podłużne)
80 g zielonej soczewicy
80 g półtłustego sera typu feta
60 g mozzarelli light (pół kulki)
1 niewielka cebulka
1/2 łyżeczki listków świeżego tymianku
łyżka oliwy
sól i pieprz
Sos czosnkowy:
małe opakowanie jogurtu naturalnego 3% tł.
ząbek czosnku
1/4 łyżeczki świeżych listków tymianku
sól i pieprz
Cukinie umyć i jeśli są okrągłe ściąć wierzchy i wydrążyć jak małe naczynie, a jeśli są podłużne – przekroić na pół i wydrążyć na kształt łódek. Miąższ drobno pokroić. Na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną drobno cebulkę, po chwili dodać do niej miąższ z cukinii i chwilę przesmażyć. Odstawić.
Soczewicę ugotować w osolonym wrzątku (zgodnie z instrukcję na opakowaniu), odcedzić. Przestudzoną soczewicę przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulkę z ypu feta je cukinii, pokruszony ser feta i startą na tarce mozzarellę. Doprawić do smaku pieprzem i listkami tymianku. Uwaga z solą, ser typu feta jest słony.
Wydrążone cukinie wypełnić farszem, na okrągłe położyć warzywne „wieczka”, piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Podczas, gdy cukinie się pieką, przygotować sos czosnkowy. Do jogurtu przecisnąć ząbek czosnku, dodać szczyptę soli, świeżo mielonego pieprzu i posiekane listki tymianku.
Cukinie podawać na sosie. Całość posypać listkami tymianku.
1 porcja to ok. 400 kcal, węglowodany: 25 g, białko: 27 g, tłuszcz: 22 g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,5 WW i 3 WBT.
2 komentarze
Pieką się właśnie w piekarniku na kolację. Farsz przepyszny. Będzie uczta. Pozdrawiam.
Super 🙂 Też lubię takie kolacje!