Owsianka, to moja wielka śniadaniowa miłość. Nie ma lepszego śniadania! Kto mnie zna, ten wie, że niemal codziennie rano jem owsiankę. Lubi ją moją moja 6-letnia córka i mąż, który najlepsze biegowe czasy osiąga właśnie „na owsiance”. Ale nie myślę o owsiance instant, gotowcu z dużą ilością cukru. Preferuję świeżo gotowaną owsiankę z płatków owsianych górskich i właśnie taką dzisiaj dla Was przygotuję.
Często mnie pytacie jak ją robię, co do niej dodaję, czy na mleku czy na wodzie, ile minut, czy namaczam płatki? Zdjęcia moich owsianek na INSTAGRAMIE czy FEJSBUKU cieszą się dużą popularnością, bo są kolorowe i różnorodne, a to na prawdę nic trudnego. Stawiam na prostotę. Każdy z Was może zjadać takie pyszne śniadania i nie poświęcać na ich przygotowanie nadmiernie dużo czasu – wystarczy kilkanaście minut. Teraz wszystko będzie jasne – moja owsianka bez tajemnic!
Składniki na 1 porcję:
50g płatków owsianych górskich
150ml wody (3-krotna objętość płynu w stosunku do objętości płatków)
100g ulubionych owoców (najlepiej jagodowych – maliny, borówki, truskawki)
1 łyżka płatków migdałowych
1/2 łyżeczki nasion chia
Do przygotowania owsianki wybieram płatki owsiane górskie – najlepiej wybrać górskie lub zwykłe, bo są najmniej przetworzone i najbardziej zbliżone do oryginalnego surowca (owsa). Płatki błyskawiczne są pozbawione większości minerałów znajdujących się w otoczce ziaren i mają mniej błonnika, ale za to są bardziej lekkostrawne (odpowiednie dla osób z delikatnym przewodem pokarmowym). Przetestowałam już multum różnych marek płatków owsianych i mam swoje ulubione (z Lidla). Płatki płatkom nie są równe – warto znaleźć takie, które odpowiadają Wam i sytością i konsystencją po ugotowaniu.
1 porcja to ok. 315kcal, węglowodany: 40g, białko: 12g, tłuszcz: 12g
Informacje dla diabetyków: w porcji mojej owsianki znajduje się 4 WW i 1,5WBT
16 komentarzy
Uwielbiam takie poranne owsianki:))))
Ja też, ja też 😀
laktoza nie jest cukrem prostym
Racja – może się źle wyraziłam. Chodziło mi o działanie laktozy na glikemię, szczególnie poranną u diabetyków. U większości osób z cukrzycą, z jakimi się spotkałam, mleko rano odpada ze względu na laktozę właśnie i windowanie poziomu cukru w kosmos. Dziękuję za uwagę.
jet pani cudowna, świetne są te przepisy,mogę coś z tego przygotować. Jestem aktualnie od 3 tygodni na diecie od dietetyka klinicznego, mam niedoczynność tarczycy hashomoto i wielu produktów nie mogę jeść, mam plan żywieniowy z założeniami, co wolno , a czego nie, czyli : węglowodany, białko. warzywa i owoce wszystkie, no oczywiście proporcje :)ipodane proporcje na posiłek i cieszy mnie to bardzo, bo mogę sama komponowac posiłki, a nie czytać przygotowanej diety i trzymac się ściśle składników. Super przepisy 🙂
Dziękuję :* i bardzo się cieszę.
owisanki zawsze spoko 🙂
Dzięki!! :*
Świetna opcja na śniadanie! 🙂
Dzięki 🙂 jak do tej pory dla mnie najlepsza!
[…] to dobrze wiecie, że płatki owsiane są moim ulubionym produktem śniadaniowym. Zazwyczaj jadam owsiankę z owocami. Udało mi się tak wyważyć jej proporcje i dobrać odpowiednią dawkę insuliny, żeby moja […]
[…] obiecywał sprawiedliwość? Jednakże owsiankę można trochę pod siebie dostosować. Wiecie, że moją owsiankę zalewam wodą lub napojem owsianym, a potem szybko zagotowuję i studzę, zanim się do niej […]
[…] tu mam osób, które nie mogą rano zjeść owsianki, nawet tej nocnej na surowo. Może lepsze będzie moje czekoladowe smoothie z surowej kaszy […]
[…] słabość do owsianek. Zdaję sobie jednak sprawę z tego, że nie każdy może rano spałaszować michę ciepłej owsiany, ze względu na trudności z opanowaniem glikemii poposiłkowej. Niektórzy są skazani na […]
[…] do owsianek. Owsianki stanowią dużą część feedu na moim Instagramie. Na blogu, zarówno moja ekspresowa owsianka jak i nocna owsianka cieszą się dużą popularnością, ale kiedy nadchodzi jesień i jest mi […]
[…] jeszcze miałam ciacho do kawy z przyjaciółkami. Zdrowo i super smacznie, a coś nowego zamiast codziennej owsianki. Do ich przygotowania użyłam zwykłych płatków owsianych (które zmieliłam w młynku do kawy) […]