Pieczona owsianka to wspaniały początek dnia. Sprawdzi się u osób zabieganych, jak i celebrujących z wolna każdy poranek. Polecam ją także osobom z cukrzycą. Sama uwielbiam takie śniadanie!

Zapraszam Was do oglądania nowej serii filmów na moim kanale Youtube! Talerz Diabetyka 3 to kontynuacja poprzednich serii, w których pokazuję Wam sprawdzone i na prawdę smaczne przepisy dla osób z cukrzycą, ale nie tylko. Moje dania są po prostu zdrowe i dobre. Tym razem zaczynam od śniadania. Pieczona owsianka to mój hit – prosta w przygotowaniu, pachnąca i pożywna. Jestem pewna, że Wam posmakuje.

Poniżej znajdziecie tekstową wersję przepisu. I jeszcze tylko mam małą prośbę. Jeśli film się Wam spodoba, a pieczona owsianka Wam zasmakuje, napiszcie o tym w komentarzu i dajcie łapkę w górę pod filmem na kanale YT. Z góry dzięki!

pieczona owsianka

Składniki na 1 porcję:

40 g płatków owsianych zwykłych (górskie też mogą być)
3 łyżki wrzącej wody
40 g jogurtu naturalnego 3% tł.
100 g owoców – mogą być mrożone lub świeże
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu (opcjonalnie, ilość wedle uznania)
1 łyżeczka erytrolu (opcjonalnie, dla uzyskania większej słodyczy, ja nie dosypuję)

2 łyżki jogurtu naturalnego do podania
listki bazylii lub mięty

Płatki owsiane wymieszać w misce z wrzątkiem, następnie dodać do nich jogurt naturalny i proszek do pieczenia. Dodać owoce, doprawić cynamonem (można dodać łyżeczkę erytrolu) i przełożyć do kokilki, małego naczynia żaroodpornego. Można też upiec w foremkach do babeczek.

Owsiankę w naczyniu do pieczenia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekać ok. 25 minut. Pieczoną owsiankę wyjąć i lekko przestudzić. Podawać z zimnym jogurtem naturalnym. Posypać posiekanymi drobno listkami bazylii lub mięty.

pieczona owsianka z jogurtem i listkami bazylii

1 porcja to ok. 245 kcal, węglowodany: 40 g, białko: 10 g, tłuszcze: 5 g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 4 WW i 0,8 WBT

Czy owsianka to dobry pomysł przy cukrzycy?

A czemu nie? Jest tylko kilka szczegółów, o których należy pamiętać, bo mogą wpłynąć na poposiłkowy poziom glikemii:

  • płatki powinny być jak najmniej przetworzone (według płatkowej nomenklatury – zwykłe będą najlepsze)
  • nie należy rozgotowywać płatków, bo przez to zwiększa się ich indeks glikemiczny
  • pieczenie w określonej ilości płynu zabezpiecza płatki przed nadmiernym rozgotowaniem
  • ilość płatków ma znaczenie, wszak to produkt węglowodanowy
  • zwykłe mleko zawiera laktozę, dwucukier który szybko się wchłania (u niektórych może podnieść glikemię)
  • mleko bez laktozy jeszcze szybciej podnosi glikemię (zawiera laktozę + laktazę, enzym rozkładający powyższy dwucukier)
  • najlepiej wybrać wodę lub mleko roślinne
  • ilość owoców na porcję to maxymalnie 100 g – zawierają fruktozę, owocowy cukier
  • jogurt naturalny, orzechy i nasiona obniżają indeks glikemiczny całości

Tak to jest przy cukrzycy, nie ma jednej recepty dla każdego. Dlatego warto podejść do tematu indywidualnie i obserwować swój organizm, sprawdzać glikemie poposiłkowe (szczególnie, gdy próbujecie czegoś nowego). Warto próbować, kosztować i pozwolić sobie na eksperymenty, bo jedzenie przy cukrzycy nie musi być smutne i nudne. Tylko trzeba znaleźć odpowiednie przepisy dla siebie. O!

SMACZNEGO!