Zielono mi! Wszystko na zielono! Halibut w pistacjowym pesto, mus z rzeżuchy i szpinaku, no i ryż z dodatkiem brokuła, a jako dodatek mizeria z ogórka pokrojonego wzdłuż na wstążki. Smakowicie wygląda, wybornie smakuje. Polecam, nie tylko w piątek, ale każdego dnia, a rzeżuchę nie tylko na wiosnę i z okazji świąt wielkanocnych – można ją łatwo wysiać i korzystać z niej cały rok.

Uwielbiam przepisy, w których nietypowo łączę elementy na talerzu. Tutaj połączenie uzyskałam poprzez kolor. Jak się okazało, smak poszczególnych części dania doskonale się uzupełnia. Kupcie halibuta jak spotkacie i wypróbujcie to danie – nie pożałujecie!

HALIBUT pod PISTACJOWYM PESTO, MUS z RZEŻUCHY i BROKUŁOWY RYŻ

Składniki na 4 porcje:
4 mniejsze filety z halibuta bez skóry (po 120g) lub większe do poporcjowania
pęczek liści bazylii
75g pistacji
1 łyżka oliwy
mały ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie łyżka tartego parmezanu (u mnie nie ma)
opcjonalnie sok z cytryny

Filety halibuta oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Składniki do pesto umieścić w malakserze i zmiksować na ziarnistą masę.

Pesto wyłożyć na rybę i wstawić do piekarnika.

Ja używam funkcji pieczenia z parowaniem (specjalnie do rybki), jeśli nie macie takiej możliwości, rybę przykryjcie folią (żeby nie wyschła) i pieczcie 30 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przygotujcie pozostałe dodatki.

Zielony ryż:
120g ryżu parboiled (tym razem u nas biały, żeby podkreślić zielony kolor)
200g gotowanego brokuła (pozostał nam z dnia poprzedniego)
sól do gotowania

Ugotowany w osolonej wodzie ryż i różyczki brokuła wymieszać. W zależności od upodobań, można pozostawić różyczki brokuła, bądź tez zmiksować go na puree przed połączeniem z ryżem.

Mus z rzeżuchy:
100g rzeżuchy
100g liści szpinaku (może być mrożony)
50g śmietany 12%
50g jogurtu greckiego

Rzeżuchę wrzucić do osolonego wrzątku, blanszować przez 5 minut, dodać szpinak. Po minucie, gdy liście zwiotczeją, odcedzić i przelać zimną wodą. Przełożyć do malaksera lub blendera, zmiksować, dodać śmietanę i jogurt, zmiksować na gładki mus. Podawać w formie fezki uformowanej za pomocą dwóch łyżek.

Mizeria z ogórków:
2 długie ogórki szklarniowe
1 łyżka śmietany 12%
1 łyżka jogurtu naturalnego (może być grecki)
sól do smaku

Ogórki obrać i pokroić za pomocą obieraczki do warzyw wzdłuż (można też w krążki, ale wstążki wyglądają bardzo oryginalnie). Wstążki ogórków przełożyć do miski, delikatnie posolić i odstawić. Po chwili odlać nadmiar wody i dodać łyżkę śmietany i jogurtu. Wymieszać dokładnie i mizeria gotowa. Podawać na niewielkim liściu sałaty.

 

1 porcja to ok. 440 kcal, węglowodany: 33g, białko: 35g, tłuszcz: 19g
Informacja dla diabetyków: w 1 porcji j.w. znajduje się 3,3WW i 3,1WBT

SMACZNEGO!!!