RABARBAR pod ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ z IMBIREM

by dietolog
przepis rabarbar słodko śniadanie
Zainspirowana zapiekanką podpatrzoną u Gordona Ramsaya przedstawiam Wam dziś fantastyczny deser, bądź też jeśli wolicie śniadanie na słodko.

Rabarbar zapiekany z marynowanym imbirem pod kruszonką z orzechów laskowych zaskoczy Wasze podniebienia i sprawi, że odkryjecie nowy wymiar kwaśnych, różowych łodyg. W składzie są też moje ukochane śniadaniowo płatki owsiane. Zobaczcie sami i koniecznie wypróbujcie!


RABARBAR pod ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ z IMBIREM

Składniki na 6 porcji:
1 kg różowego/czerwonego rabarbaru
50g cukru waniliowego
20g marynowanego imbiru japońskiego
150g prażonych orzechów laskowych
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g masła pokrojonego z drobną kostkę
50g brązowego cukru
szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
50g płatków owsianych górskich

Do podania:
200g jogurtu naturalnego
drobno starta skórka z 1/2 cytryny

Rabarbar dokładnie oczyścić, następnie pokroić na 4-5cm kawałki i wymieszać z cukrem waniliowym. Rozgrzać patelnię z grubym dnem, wrzucić rabarbar i wlać 2 łyżki wody (żeby rabarbar się nie przypalił) i dusić przez kilka minut pod przykryciem, ale niezbyt długo, żeby kawałki się nie rozpadły. Wmieszać drobno pokrojony, odsączony z zalewy imbir, zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

W tym czasie można przygotować kruszonkę. Orzechy grubo posiekać i podprażyć na suchej patelni, uważając, żeby skórka się nie przypaliła. W misce wymieszać mąkę z masłem, aż powstanie konsystencja kruszonki, dodać cukier trzcinowy, gałkę muszkatołową, płatki owsiane oraz orzechy. Dokładnie wymieszać.

Przestudzony rabarbar przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać go kruszonką. Piec około 25 minut w 190 stopniach (grzanie góra-dół), aż wierzch kruszonki się zarumieni na brązowo. Odstawić do ostygnięcia na 10 minut. W tym czasie wymieszać jogurt naturalny ze skórką cytrynową. Porcje rabarbaru podawać na ciepło z cytrynowym jogurtem, choć na zimno smakuje równie dobrze.

Takie śniadanie to prawdziwa uczta zarówno dla oka jak i podniebienia. Polecam Wam serdecznie i życzę, żebyście dobrze spędzili nie tylko dzisiejszy poranek, ale i cały weekend 🙂

1 porcja to ok. 325 kcal, węglowodany: 31g, białko: 8g, tłuszcz: 19g
Informacja dla diabetyków: w jednej porcji znajduje się 3,1 WW i 2WBT

SMACZNEGO!

You may also like

1 komentarz

Żaneta 10 czerwca, 2017 - 9:53 am

Wow, niesamowity i bardzo oryginalny przepis! Dziękuje bardzo za dostarczenie go, napewno skorzystam.

Odpowiedz

Zostaw komentarz