Dzisiaj przedstawię Wam banalnie prosty przepis na tradycyjne danie kuchni arabskiej – na pastę z cieciorki, czyli popularny humus. Ekspresowy w przygotowaniu, aromatyczny i super smaczny dodatek do pełnoziarnistego chleba żytniego, na który przepis poznaliście w zeszłym tygodniu. Może nawet już zdążyliście upiec ten chlebek? To przyda Wam się humus.
To podstawowy i klasyczny przepis na humus w moim wykonaniu. Do humusu używam cieciorki z puszki, która jest już ugotowana i przygotowana do zblendowania. Ci z Was, którzy są ambitni mogą moczyć z sodą oczyszczoną i gotować suche ziarna, ale ja nie mam na to czasu – najczęściej wybieram wygodę. Wykorzystuję też część wody z puszki, żeby humus nie był zbyt tłusty (niektórzy leją głównie oliwę). Jeśli nie chcecie wykorzystywać wody puszkowej, albo niechcący ją wylejecie, użyjcie czystej wody – pasta też Wam z powodzeniem wyjdzie.
Składniki na 8 porcji:
ok. 2/3 wody z puszki cieciorki
2 łyżki prażonego i zmielonego ziarna sezamu (domowe tahini)
0,5-1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
łyżka dobrej jakości oliwy
2 łyżki czarnego sezamu


Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 0,7WW i 1WBT
Falafele, czyli aromatyczne kulki z ciecierzycy - Dietolog
Wrzesień 04, 2018 at 7:28 am[…] podaję falafele z hummusem (zobacz mój przepis na hummus), posypką z czarnego sezamu i świeżą kolendrą (jeśli akurat ją mam) albo po prostu z mixem […]
Pasta z pieczonego bakłażana z nutką chilli - Dietolog
Październik 31, 2019 at 8:47 am[…] będę ukrywać, że smak tej pasty jest specyficzny i zupełnie inny niż klasycznego hummusu czy ostatnio dodanej pomidorowej pasty z czerwonej soczewicy. Jednakże chyba o to chodzi, żeby […]