Lubicie tarty i quiche? Dla mnie warzywna zapiekanka z masą śmietanowo-jajeczną to sposób na wykorzystanie tego, co akurat mam w lodówce albo szybki sposób na obiad, gdy nie za bardzo mam wenę do gotowania. Później zazwyczaj okazuje się, że quiche trafia w gusta domowników i domagają się częściej tego typu dań.
Dzisiaj super prosty quiche z niewielką ilością składników, na kruchym cieście z pomidorkami koktajlowymi. Ciasto wykonałam z mąki pszennej pełnoziarnistej, która ma nieco niższy indeks glikemiczny, niż mąka biała. Włoskiego aromatu dodają świeżo siekane zioła, które można zastąpić także suszonymi.
Składniki na 6 porcji:
180g mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki soli
100g schłodzonego masła startego na tarce o grubych oczkach (lub pokrojonego w kostkę)
60ml zimnej wody
łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
15-20 pomidorków koktajlowych
4 jajka
100ml śmietany 12%
125g świeżej ricotty
50g tartego parmezanu
sól
świeżo mielony pieprz
posiekane liście bazylii i oregano (łyżka ziół)
Przygotować kruche ciasto. Mąkę i sól wsypać do średniej wielkości miski, dodać rozdrobnione masło i rozcierać palcami do wymieszania składników. Dodać wodę i sok z cytryny, zarobić ciasto. Jeśli będzie bardzo twarde można dodać jeszcze łyżkę wody. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Wyłożyć schłodzone ciasto do okrągłej formy do pieczenia (najlepiej szklanej lub silikonowej) o średnicy 28cm – ciasto rozwinąć z folii, rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na placek o średnicy ok. 30cm, wałkując zawsze od środka ku jego brzegom. Przełożyć ciasto do formy i docisnąć do dna i boków – niektórzy podpiekają spód obciążony np. fasolą, ja jednak pomijam ten krok i od razu faszeruję tartę, żeby zaoszczędzić na czasie.
Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki. Jajka utrzeć ze śmietaną i serami (ricottą i parmezanem) na gładką masę Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, dodać posiekane zioła. Wylać masę na spód i ułożyć pomidorki koktajlowe na tarcie kładąc je przecięciem do dołu.
Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, aż do czasu kiedy masa jajeczna się zetnie, a ciasto nabierze złotego koloru.
Quiche można podawać zarówno na gorąco, jak i po schłodzeniu do temperatury pokojowej.
1 porcja to ok. 370kcal, węglowodany 14g, białko 22g, tłuszcz: 25g
Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,4WW i 3,1WBT
SMACZNEGO!
6 komentarzy
Wyglądają czadowo a ja właśnie szukam przepisu który może uruchomić inwencje twórczą i trochę przetrzebić lodówkę 😉
No to dobrze się składa 🙂
Witam . Choruje na cukrzycę od 2003 roku byłam na tabletkach do lipca tego roku , a od sierpnia tego roku jestem na insulinie , i dopiero wczoraj znalazłam tą stronę i podoba mi się to wszystko .
Dziękuję 🙂 Zapraszam jak najczęściej 🙂
Witam. W ilu stopniach należy piec quiche?
180 🙂