Zupa z buraków? Najpopularniejsza to czerwony barszczyk. Ja jednak postanowiłam wykorzystać całe bulwy tych różowych warzyw i przygotować zupę krem. Upiekłam buraki zawinięte w folię aluminiową w piekarniku i z upieczonych warzyw powstała gęsta, różowa zupa. Efekt zdecydowanie przeszedł moje oczekiwania!

Powstała aksamitna i delikatna w smaku zupa krem z pieczonych buraków ćwikłowych. Pieczenie warzyw pozwala na wyciągnięcie z nich ukrytego potencjału i bogatego smaku. Zupa jest wegańska, bo zamiast śmietany użyłam mleka kokosowego z puszki i moim zdaniem jest harmonijna i ma niezwykle bogaty bukiet smaków.

zupa krem z pieczonych buraków

Składniki na 6 porcji:

ok. 1200g surowych buraków ćwikłowych (po upieczeniu i obraniu powinno zostać ok. kilograma miąższu buraków)
duże jabłko (u mnie Ligol) – 150g bez skórki i gniazda nasiennego
duża czerwona cebula – 150g
1cm kawałek świeżego imbiru (lub więcej, jeśli ktoś lubi dużo imbiru)
ząbek czosnku
łyżka oleju kokosowego
400ml (puszka) mleka kokosowego
sól i pieprz do smaku

Surowe buraki oczyścić pod bieżącą wodą, zawinąć każdy oddzielnie w kawałek folii aluminiowej i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem (zajmie to ok. godzinę). Buraki wyjąć, odwinąć z folii i ostudzić do temperatury pozwalającej na ich obranie i pokrojenie w plasterki.

buraki

Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem podsmażyć (na łyżce oleju kokosowego) posiekaną czerwoną cebulę z plasterkami imbiru i czosnku. Po chwili dodać plasterki obranego ze skórki jabłka i buraków. Chwilę podsmażyć mieszając wszystkie składniki, a następnie dolać mleko kokosowe. Zagotować i dolać trochę wrzątku (ok. 200ml), gotować przez około 5-7 minut. Zdjąć z ognia i zblendować za pomocą mocnego blendera ręcznego (użyłam funkcji „turbo”). W zależności od własnych preferencji można dolać trochę wrzątku, żeby zupa miała odpowiednią konsystencję (u mnie jest to bardzo gęsta zupa krem).

Doprawić do smaku dużą szczyptą soli i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zupę można podawać z plasterkami jabłka, z prażonymi ulubionymi ziarnami lub po prostu samą zupę. Jest przepyszna.

zupa krem z buraków

1 porcja to ok. 250 kcal, węglowodany: 18g, białko: 5g, tłuszcz: 18g

Informacje dla diabetyków: w porcji zupy znajduje się 1,8WW i 1,8WBT

SMACZNEGO!