Kolejny omlet owsiany w wersji na słono. Tym razem jest na bogato, bo wędruje do niego i szynka i awokado, a na wierzchu lekka surówka z kiełków słonecznika i pomidorów. Tak to można rozpoczynać długi majowy weekend.

Jak ja to lubię! Śniadanie na tarasie, kilka dni wolnego przed nami i promienie majowego słońca ogrzewające nieśmiało skórę. Dziś przedstawiam Wam omlet owsiany z dwóch jaj na bogato. Żaden to wielki przepis, a jedynie kolejny pomysł na smaczne, zdrowe i bardzo pożywne śniadanie. Spróbujcie koniecznie i dajcie mi znać czy lubicie tego typu śniadania. Jeśli tak, to wypróbujcie też inne moje przepisy podobne do tego. Szczególnie polecam zielony omlet ze szpinakiem i pomidorem oraz omlet z jabłkiem i cynamonem na słodko.

omlet owsiany z pomidorem

Składniki na 1 porcję:

2 jajka
20g płatków owsianych górskich
30g szynki wędzonej
1/2 małego dojrzałego awokado
1 łyżeczka masła
średni pomidor
1 łyżeczka tartej mozzarelli
kiełki słonecznika
szczypiorek do posypania pomidora
1/4 łyżeczki nasion słonecznika do posypania omletu
sól do smaku

Jajka wybić do kubka lub miski, mocno ubić i wymieszać z płatkami owsianymi. Masę osolić szczyptą soli i na chwilę odstawić.

Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle na złoto, dodać pokrojone w plastry awokado i zalać masą jajeczną. Przykryć i smażyć 2-3 minuty na średnim ogniu, aż jajko się zetnie. Obrócić na drugą stronę (uważając, żeby omlet się nie zepsuł) i smażyć jeszcze przez minutę.

Omlet wyłożyć na talerz, po wierzchu posypać tartą mozzarellą. Na połowie omleta ułożyć kiełki słonecznika i nasiona słonecznika, pomidora i posypać posiekanym drobno szczypiorkiem. Można złożyć na pół albo tak jak u mnie zostawić płasko na talerzu.

omlet owsiany

1 porcja to ok. 500 kcal, węglowodany: 20g, białko: 30g, tłuszcz: 33g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2 WW i 4,1 WBT

SMACZNEGO!