Jak wspomagać dobroczynne bakterie jelitowe?

by dietolog
Prawidłowa flora bakteryjna jelit zawiera odpowiednią ilość mikroorganizmów probiotycznych, czyli żywych mikroorganizmów, które wywierają korzystny wpływ na organizm „gospodarza”. Z tego wpisu dowiecie się co wpływa na dobroczynne bakterie jelitowe i jak o nie dbać.

Ludzki organizm cały zasiedlony jest przez ogromną ilość mikrobów. Można powiedzieć, że jesteśmy całym światem dla setek trylionów istnień, które zasiedlają różne obszary naszego ciała i żyją z nami (z reguły) w symbiozie. To niezwykłe jak natura znalazła/wypracowała taką wyjątkową równowagę. Nasze mikroby są nie tylko pasożytami, pasażerami na gapę, które tylko ot tak w sobie nosimy. Przejawiają niezwykle dla nas ważne funkcje metaboliczne. Niesamowite jest to, jak bardzo zmienia się stanowisko naukowców w stosunku do tych mikroorganizmów. Postęp medyczny i techniczny umożliwia coraz bardziej szczegółowe badania, na przykład genetyczne. Szacuje się, że mikroby znajdujące się u jednego człowieka zawierają około 2 milionów niepowtarzalnych genów – dla porównania ludzki genom ma jakieś 23 tysiące genów. Ciekawe, że mikrobiom składający się z tak dużej ilości genów nie niszczy ludzkiego organizmu? To proste – nie opłaca mu się! Ludzki organizm to doskonały ekosystem do życia i funkcjonowania, a mikroby dbają o swoje środowisko, bo każde zaburzenie ze strony mikroflory może być (i dla nich i dla człowieka) opłakane w skutkach.

Dobroczynne bakterie jelitowe

Szkoda, że my (ludzie) nie bierzemy przykładu z mikrobów i nie dbamy należycie o naszą planetę. Bardziej kierujemy się zasadą silniejszego. Wydaje nam się, że prawo natury jest tylko jedno – jestem silniejszy, to zwyciężam, ale w rzeczywistości wcale tak nie jest. Czemu nie bierzemy przykładu z pszczół czy mrówek? Nie cenimy wspólnego dobra, jakim jest nasze środowisko. Przegrywamy na całej linii z ociepleniem klimatu, z toną śmieci i plastiku zalewającego nas zewsząd, przez nas giną inne wspaniałe gatunki. I o ile jest grupa osób dbająca o dobrobyt środowiska, tak są też ludzie działający na szkodę planety (wydobywający węgiel, emitujący gazy cieplarniane, wycinający lasy, prowadzący do wyginięcia innych gatunków itd.). Podobnie w organizmie, część bakterii np. salmonella, prątki gruźlicy czy przecinkowiec cholery wybrały ścieżkę pasożytnictwa i powodują poważne choroby, ale są to naprawdę nieliczne bakterie w porównaniu do całego mikrobiomu, który wspiera nasz organizm.

Mikroflora jelitowa

Ludzki układ pokarmowy jest największym siedliskiem bakterii w naszym organizmie – mimo, że znajdują się one wszędzie, na skórze, w każdym zagłębieniu i otworze naszego ciała, to najwięcej z nich zasiedla jelito grube. Bakterie jelitowe pełnią bardzo ważną funkcję metaboliczną – na przykład są w stanie rozłożyć niemożliwy do strawienia przez człowieka błonnik i jeszcze odzyskać z niego dodatkowe substancje odżywcze, ale również oddziałują na układ odpornościowy czy centralny układ nerwowy. Od kondycji mikrobiomu (flory jelitowej) zależy kondycja całego organizmu.

Zaburzenia flory bakteryjnej

Flora bakteryjna może się zmieniać w zależności od środowiska w jakim się rozwija i w gruncie rzeczy bardzo łatwo jest zaburzyć jej pracę. To co najbardziej niekorzystnie wpływa na dobroczynne bakterie jelitowe to:
– dieta, szczególnie jeśli jest mało różnorodna, nieregularna, bogata w cukry proste i uboga w błonnik
– niedostateczne nawodnienie organizmu
– używki, w szczególności alkohol i palenie tytoniu
– stres
– leki, w szczególności przeciwzapalne i antybiotykowe (mogą powodować zmniejszenie ilości pożytecznych bakterii jelitowych i dolegliwości ze strony układu pokarmowego)
– brak aktywności fizycznej, jedzenie w pośpiechu, preferowanie fast foodów, niehigieniczny styl życia
– spożywanie dużej ilości słodyczy
Zaburzenia w ilości i jakości występujących w układzie pokarmowym bakterii jelitowych może skutkować wieloma nieprzyjemnymi w skutkach dolegliwościami. Zaczynając od najprostszych dolegliwości takich jak biegunki, zaparcia czy bóle brzucha, po zaburzenia układu odpornościowego czy nawet nerwowego.

bakterie jelitowe wspomaganie

Jak wspomagać pracę jelit?

Absolutną podstawą jest odpowiedni styl życia, zdrowa dieta i umiarkowana aktywność fizyczna. Z myślą o bakteriach jelitowych, warto pamiętać o stosowaniu diety bogatej w składniki, które chronią nasz organizm przed wyjałowieniem i utratą pożytecznych bakterii tj. węglowodany złożone, owoce i warzywa bogate w błonnik pokarmowy, suszone owoce (np. śliwki), kiszonki (będące naturalnym źródłem kwasu mlekowego), fermentowane produkty mleczne (źródło kwasu mlekowego i probiotycznych drobnoustrojów z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium i Saccharomycesczy). Ważne jest też wypijanie odpowiedniej ilości wody i aktywność fizyczna. To absolutna podstawa codziennego dbania o jelita.

Czasem jednak zdarza się, że praca jelit jest zaburzona i nie da się tego uniknąć, np. po kuracji antybiotykowej. Mimo, że antybiotyki są nieocenione w walce z patogenami powodującymi poważne choroby, to przy okazji niszczą także dobroczynne bakterie jelitowe. Po takiej kuracji często występują bóle brzucha, biegunki i rozstrojenie układu pokarmowego. Wtedy należy ze szczególną uważnością dobierać pokarmy i wzbogacić dietę w produkty będące pożywką dla bakterii jelitowej. Florę bakteryjną należy wtedy wzmocnić i odbudować. Przywrócenie prawidłowej częstotliwości posiłków i stopniowe zmiany w diecie przynoszą najczęściej dobre rezultaty. Poleca się wtedy zwiększenie w diecie włókien roślinnych, świeżo fermentowanych produktów mlecznych oraz ograniczenia słodyczy i tłustych potraw.

Kiedy sięgać po suplementy z apteki?

Po suplementy do zadań specjalnych zawierających pożywki dla bakterii nie warto sięgać bez potrzeby. Zresztą, przecież mnie znacie! Jeśli składniki pokarmowe można łatwo uzyskać z pożywienia, to wybieramy naturalne produkty. Jednak zaburzenie flory bakteryjnej jelit może dawać wiele nieprzyjemnych skutków, które należy niwelować i wtedy warto sięgnąć po specjalistyczną pomoc. Dzięki temu łatwiej dojdziemy do siebie. Dobrze sprawdzą się produkty które zawierają bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, ale nie warto inwestować w słodkie jogurty z hipermarketu, które rzekomo zawierają kultury bakterii. Lepiej wybrać się po taki suplement do apteki. Osobom dorosłym z problemami jelitowymi, polecam suplement o nazwie Debutir, który zawiera kwas masłowy. Kwas masłowy należy do grupy powszechnie występujących w jelicie grubym krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit, między innymi poprzez utrzymanie niskiego pH treści jelitowej. Decydując się na ten suplement warto pamiętać, że powinien być przyjmowany dłużej (absolutne minimum to 2 tygodnie, a najlepiej jeśli to będzie miesiąc czy dwa), by odczuć różnicę. Mikroflora jelitowa potrzebuje czasu na odbudowanie i powrót do dobrobytu. Ważna jest też dawka – 2 tabletki, o których warto pamiętać rano i wieczorem, choć można je wziąć jednorazowo (np. rano).

bakterie jelitowe debutir

Kiedy stosować Debutir?

Debutir zaleca się stosować do postępowania dietetycznego (u osób powyżej 7 roku życia) w:
– chorobach jelita grubego przebiegających ze zmianami zanikowymi błony śluzowej
– zespole jelita nadwrażliwego (IBS)
– zaburzeniach ze strony przewodu pokarmowego o charakterze czynnościowym takich jak: przewlekłe zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia brzucha, dyspepsja, biegunki
– niedoborach pokarmowych (niedostateczna podaż błonnika, dieta ubogoresztkowa)
– zaburzeniach flory jelitowej m.in. po długotrwałej antybiotykoterapii, w przebiegu niektórych chorób przewlekłych (choroby trzustki, wątroby, nerek)
– zaburzeniach wchłaniania prowadzących do niedoboru składników odżywczych, utraty masy ciała lub nieprawidłowego wzrastania u dzieci.

Dlaczego piszę o tym konkretnym preparacie? Jest to jeden z nielicznych suplementów, którego działanie zostało potwierdzone w badaniach klinicznych. Zainteresowanych wynikami odsyłam na stronę producenta tego specyfiku, którym jest Polpharma i zachęcam do wnikliwego czytania składów suplementów i ich możliwego działania na organizm. Nie dajcie się zwieźć marketingowym hasłom, lepiej polegać na twardych dowodach medycznych (potwierdzonych w badaniach klinicznych).

KONKURS NA INSTAGRAMIE

Wszystkich użytkowników Instagrama zapraszam do wzięcia udziału w konkursie Debutir. Zadaniem uczestnika konkursu jest dodanie na swoim profilu na Instagramie publicznego zdjęcia wraz z opisem, które będą ilustrowały jak Uczestnik dba o to swój układ pokarmowy na co dzień: wybierając rozsądną dietę, stawiając na relaks i techniki relaksacyjne, na działanie w rytmie slow. Zdjęcie musi zostać oznaczone hashtagami #NieDrażnijJelit oraz #Debutir. Nie ma konieczności podawania adresu e-mail. Nagrodami są 4 maty Prana Mat Eco o wartości 470 zł każda (nagrody główne) i 8 książek „Jelita wiedzą lepiej” o wartości 27 zł (nagrody drugiego stopnia).

Konkurs: odbywa się na Instagramie, a szczegółowy link do regulaminu jest tutaj: http://bit.ly/DebutirRegulamin

ZNIŻKA NA HASŁO „DIETOLOG”

Wspólnie z Drogerią Rosa przygotowałam też dla Was jeszcze jedną niespodziankę. Jest to 20% zniżki na preparat Debutir na hasło DIETOLOG – link do promocji poniżej:

https://www.drogeriarosa.pl/produkt/39450-debutir-60-kapsulek.html

*Wpis został przygotowany we współpracy z Polpharma SA

You may also like

1 komentarz

Ksawery 24 października, 2020 - 1:43 pm

Suplementacja jest ważna, zwłaszcza w diecie sportowca. Są to środki spożywcze, których celem jest uzupełnienie normalnej diety, będące skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny.

Odpowiedz

Zostaw komentarz