Dziś nowy przepis na kolejne, obłędne ciasto ze śliwkami. W dodatku przepis nie jest skomplikowany, każdy sobie z nim poradzi. Jest to propozycja dla tych, którzy lubią małe słodkie co nieco, ale dbają o jakość słodyczy, które jedzą.

Śliwki to jedne z moich ulubionych owoców. Wydaje mi się, że Wasze również, bo ciasta ze śliwkami są bardzo popularne na blogu. Najwięcej odwiedzin (szczególnie jesienią) zbiera ciasto migdałowe ze śliwkami (prawdziwy sztos! Jeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie zacznijcie od niego. Specjalnie nawet nagrałam do niego filmik na YT, bo wiem, że część z Was woli filmiki z przepisami). Polecam Wam też sernik ze śliwkami, mam do niego dużą słabość, a także żytni biszkopt ze śliwkami, który wprost uwielbiacie (dostaję wiele wiadomości o tym, jakim zaskoczeniem dla Was jest to ciasto!). Tym razem upiekłam śliwki w kruchym cieście. Żeby było zdrowo, ciasto jest razowe, z mieszanej pełnoziarnistej mąki pszennej i żytniej, a zamiast cukru użyłam ksylitolu (łącznie jedynie 3 łyżki na całe ciasto!). Jestem zdania, że nie ma co przesładzać na siłę, bo owoce zawierają sporo naturalnych cukrów, które są lepsze od innych słodzideł.

śliwki w kruchym cieście - ciasto ze śliwkami

Składniki na 12 porcji:

po 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej i mąki żytniej pełnoziarnistej
100 g masła
1 łyżka ksylitolu
100 ml zimnej wody
1 łyżka octu 10 %
szczypta soli

500g śliwek przekrojonych na pół, wypestkowanych

100 ml śmietany 18%
2 jajka
2 łyżki ksylitolu
1/2 łyżeczki cynamonu

Obie mąki wysypać na stolnicę i posiekać z zimnym masłem. Do mieszanki dodać ksylitol i szczyptę soli. Zrobić wgłębienie i wlać zimną wodę oraz ocet. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wrzucić do lodówki na pół godziny. W międzyczasie można przygotować śliwki i pozostałe składniki.

Piekarnik nagrzać do temeretury 225 stopni Celsjusza. Wyjąć z lodówki schłodzone ciasto, 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim niską formę do tarty (moja ma średnicę 28 cm). Na dnie ułożyć śliwki przecięciem do dołu i wstawić do piekarnika na 10 minut.

W międzyczasie przygotować zalewę śmietanową – połączyć za pomocą rózgi śmietanę, jajka, ksylitol i cynamon. Z pozostałego ciasta zrobić kulkę, rozwałkować cieniutko i pokroić w paski. Po 10 minutach wyjąć ciasto, zalać śmietaną z jajkami i ułożyć na wierzchu kratkę z pasków. Włożyć znów do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Ostudzić.

ciasto ze śliwkami, śliwki w kruchym cieście

1 porcja to ok. 160 kcal, węglowodany: 17 g, białko: 3 g, tłuszcz: 9 g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,7 WW i 0,9WBT

SMACZNEGO!