Bób jest drogocennym źródłem białka roślinnego, wapnia, żelaza , wit. C, A i witamin z grupy B, PP i C. Zawarty w nim błonnik, węglowodany i zdrowe tłuszcze, mogą stać się podstawą w niejednej zdrowej diecie. Nawet osoby, które nie przepadają za bobem, ze smakiem zjedzą te zielone kopytka.
KOPYTKA z BOBU
Składniki na 4 porcje:
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 jajko
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 jajko
Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie (około 30 minut lub dłużej w razie potrzeby), ostudzić i obrać, odmierzyć 300 g. Rozgnieść praską do ziemniaków, dodać sól, pieprz i jajko. Stopniowo dodawać mąkę mieszając łyżką. Uformować
miękką kulę z ciasta i pokroić ją na kawałki podsypując dodatkową mąką w
razie potrzeby. Zrobić wałeczki i pokroić je na kawałki. Kopytka wrzucać partiami na wrzącą i osoloną wodę i gotować do wypłynięcia na powierzchnię lub maksymalnie przez pół minuty. Wyłowić łyżką cedzakową.
miękką kulę z ciasta i pokroić ją na kawałki podsypując dodatkową mąką w
razie potrzeby. Zrobić wałeczki i pokroić je na kawałki. Kopytka wrzucać partiami na wrzącą i osoloną wodę i gotować do wypłynięcia na powierzchnię lub maksymalnie przez pół minuty. Wyłowić łyżką cedzakową.
Podawać można z roztopionym masłem, solą, świeżo zmielony pieprzem, ricottą oraz miętą lub bazylią.
1 PORCJA: 200 kcal, białko: 13g, tłuszcze: 3g; węglowodany: 29g
Przygotowanie: ok. 50 minut
SMACZNEGO!
1 komentarz
zamawiam