Dziś proponuję Wam bardzo proste, szybkie w wykonaniu i mimo tego ładnie wyglądające i pyszne danie. Jeśli jeszcze dodam, że cały obiad wynosi nieco ponad 300kcal i można się nim naprawdę najeść, to pewnie zyska zwolenników będących na diecie.
Składniki na 2 porcje:
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
4 jajka
400g fasolki szparagowej
2 ogórki
liść sałaty
łyżka oliwy
sól, pieprz, przyprawy
Papryki umyć i pokroić poprzecznie tak, by powstały 4 krążki (2 czerwone i 2 żółte). Położyć na rozgrzaną teflonową patelnię wysmarowaną tłuszczem, przykryć i smażyć minutkę. Odkryć, przewrócić papryki na drugą stronę i wbić do każdego krążka po jajku. Przyprawić przyprawami jakimi kto lubi (może to być np. sól, pieprz, bazylia, cebulka czy przyprawa włoska). Przykryć i smażyć, aż jajka się zetną. Fasolkę szparagową opłukać, oczyścić (ja obcinam oba końce) i ugotować w osolonej wodzie do miękkości (20-30 minut). Sadzone jajka podawać z gotowaną fasolką szparagową i pokrojonym ogórkiem na liściu sałaty.
1 PORCJA zawiera ok. 335 kcal;
węglowodany: 24g; białko: 24g; tłuszcze: 19g
1 sadzone jajko w papryce to ok. 140 kcal
A tutaj jeszcze wersja sadzonych jajek z parowaną cukinią, kabaczkiem, ogórkiem, pomidorkiem i rzodkiewką. Im bardziej kolorowo tym lepiej!
SMACZNEGO!
2 komentarze
Świetnie wygląda taka forma podania jajek sadzonych 🙂 Wielka bomba zdrowia na tym talerzu 🙂
smaczne fajne danie 🙂