OWSIANE DROŻDŻÓWKI ze ŚLIWKAMI

by dietolog
Pyszne małe co nieco. Owsiane drożdżówki, pełnoziarniste i o niebo zdrowsze od tych sklepowych polanych lukrem i posypanych toną cukru.
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego, ale to nie powód by od razu sięgać po wysoko przetworzone słodycze, batoniki czy ciężkie i tłuste ciasta z kremem. Moją propozycją są owsiane drożdżówki – smakują wybornie, są sycące, a przy tym niskokaloryczne (w porównaniu z tradycyjnymi słodkimi wypiekami). Prostota wykonania zaskoczy każdego, tym bardziej, że te drożdżówki są po prostu pyszne 🙂
 
Składniki na 5 drożdżówek:
100 g otrębów owsianych
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka słodziku do pieczenia
7 g drożdży instant (można kupić w opakowaniach właśnie 7g)
250 ml wody
5 śliwek (ok. 100 g)
2 łyżki oliwy z oliwek
Sypkie składniki dokładnie wymieszać i powoli dolewać wodę, w wyniku czego powinno powstać gładkie, sprężyste, jednolite ciasto (w razie potrzeby trzeba podlać wodą lub podsypać mąką). Zarobione ciasto uformować w kulę i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie z śliwek wyciągnąć pestki i pokroić je na ćwiartki oraz nasmarować oliwą blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Ciasto zarobić raz jeszcze i formować bułeczki. Położyć na blaszkę, pomazać oliwą z oliwek, rozłożyć pokrojone śliwki i wrzucić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 25 minut, aż wierzch drożdżówek będzie ładnie zrumieniony.
1 drożdżówka zawiera ok. 250kcal, węglowodany: 37g; białko: 10g; tłuszcz: 6g
SMACZNEGO!

You may also like

6 komentarzy

asieja 7 września, 2012 - 1:21 pm

lubię owsiane wypieki. bardzo.

Odpowiedz
Anonimowy 8 września, 2012 - 10:41 am

ja bym do takich drożdżówek podała jeden z pysznych koktajli np. Grycana 😉

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 11 września, 2012 - 6:49 pm

z lodami też są niezłe, na ciepło również – piekę niemal codziennie i ciągle znikają w mgnieniu oka, a chętnych na moje wypieki wciąż przybywa 🙂

Odpowiedz
Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z jabłkami, cynamonem i kruszonką - Dietolog 23 kwietnia, 2020 - 7:07 am

[…] cierpliwości i ciepła. Zupełnie jak do dzieci!). Ile można czekać? A, sorry, kiedyś piekłam owsiane drożdżówki ze śliwkami, ale to było parę lat temu i z drożdży instant, bez specjalnego czekania i wyrabiania. Jednak […]

Odpowiedz
Natalia 14 czerwca, 2023 - 4:52 am

Słodzik do pieczenia podany w przepisie, co to takiego ?. Drożdżówki pieczemy na foli aluminiowej posmarowanej oliwą? .Czy na papierze do pieczenia też się uda ? Papier smarować oliwa ? Dróżdzówki po informowaniu od razu pieczemy ,nie muszą ponownie wyrastać?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 14 czerwca, 2023 - 5:08 am

Wtedy, gdy tworzyłam ten przepis, słodziki nie były tak popularne i w sklepach można było kupic słodziki do wypieków (nie wszystkie się nadawały). Dziś pewnie też, ale zamiast „słodzików”, proponuję erytrytol 🙂 Może być na papierze do pieczenia, nie smaruj oliwą. Możesz dać im chwilę, ja zawsze piekłam od razu.

Odpowiedz

Zostaw komentarz