Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z jabłkami, cynamonem i kruszonką

by dietolog
Przepis na pełnoziarniste ciasto drożdżowe z jabłkami, cynamonem i kruszonką. Domowe, nieprzesłodzone, pulchniutkie i  bardzo przyjemne ciasto.

Nigdy nie piekłam takiego normalnego, domowego ciasta drożdżowego. Zresztą ja to nigdy nie piekę normalnych ciast, stąd pewnie nie zdziwi Was mój pomysł na pełnoziarniste ciasto drożdżowe ze zmniejszoną ilością cukru. Zainspirowałam się moją babcią, która piekła wspaniałe drożdżowce z owocami na każdą niedzielę w czasach, gdy nie było jeszcze epidemii, ani nawet dyskontów, ani niedziel handlowych. A zaraz, teraz też nie ma niedziel handlowych… (!) Nie ważne.

Zawsze wydawało mi się, że to ciasto to jakaś magia. Z drożdżami nigdy mi nie było po drodze, bo trzeba do nich czasu, cierpliwości i ciepła. Zupełnie jak do dzieci!). Ile można czekać? A, sorry, kiedyś piekłam owsiane drożdżówki ze śliwkami, ale to było parę lat temu i z drożdży instant, bez specjalnego czekania i wyrabiania. Jednak człowiek z czasem nabiera dystansu, znajduje czas na wszystko. To czemu nie na ciasto drożdżowe? Zresztą skoro już uległam modzie i je kupiłam, a drożdże nieubłaganie zbliżały się do terminu przydatności do spożycia, postanowiłam je wykorzystać.

Zdobyłam przepis od babci. Zmieniłam go w nieco zdrowszą wersję. Zamieniłam rodzaj mąki z białej na pełnoziarnistą. Obcięłam połowę cukru i zrobiłam mniej kruszonki. Zamiast owoców z kompotu czy posypywania ich cukrem, użyłam jabłek i cynamonu, a całość doprawiłam połową porcji kruszonki (i tak jest wystarczająco). No i upiekłam fantastyczne, pełnoziarniste ciasto drożdżowe z jabłkami, cynamonem i kruszonką. Niezbyt słodkie. Niepozorne. Przepyszne.

pełnoziarniste ciasto drożdżowe z jabłkami i kawa

Składniki na 24 porcje:

Zaczyn:
200 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka 1,5 %
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g drożdży

Ciasto:
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
3 jajka + 2 żółtka
100 g cukru
100 g masła
4-5 obranych i pokrojonych jabłek (ok. 600g)
cynamon

Kruszonka:
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
30 g masła
2 łyżki cukru

W dużej misce wymieszać dokładnie ciepłe mleko, łyżkę mąki i cukru i 50 g drożdży. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja wstawiłam je do piekarnika ustawionego na 30 stopni Celsjusza. Masa kilkukrotnie zwiększyła swoją objętość.

Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Jajka ubić razem z cukrem na puszystą masę. Do dużej miski lub garnka wsypać mąkę i wlać do niej zaczyn. Mieszając powoli dodawać ubite z cukrem jajka. Wyrabiać ciasto dłońmi 10 minut i ciągle wyrabiając dodać przestudzone masło. Czynność kontynuować jeszcze kilka minut (2-3 minuty). Ciasto znów odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Tym razem podwoi swoją objętość.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę, słupki lub plasterki. Przygotować kruszonkę – połączyć mąkę z masłem i cukrem. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki (moja ma wymiary 24 x 36 cm), delikatnie rozciągając, żeby wypełniło cały spód formy równomiernie. Następnie na cieście ułożyć pokrojone jabłka, posypać delikatnie cynamonem i kruszonką. Odstawić na pół godziny do podrośnięcia, do uzyskania docelowej wysokości.

Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół). Ostudzić i podawać.

pełnoziarniste ciasto drożdżowe

1 porcja to ok. 170 kcal, węglowodany: 24 g, białko: 5 g, tłuszcz: 6 g

Informacje dla diabetyków: w kawałku ciasta znajduje się 2,4 WW i 0,7 WBT.

SMACZNEGO!

You may also like

10 komentarzy

Iga Kaczka 26 kwietnia, 2020 - 2:28 pm

Trafiłam przypadkiem – ale super, zainspirowałaś mnie! Ponieważ uwielbiam drożdżówkę (u mnie też w dzieciństwie była na porządku dziennym (niedzielnym)), a niestety liczę kalorie – z pewnością wypróbuję Twoją propozycję pełnoziarnistej drożdżówki:). Absolutnie podzielam wszystkie Twoje spostrzeżenia dotyczące drożdży i wyrobów z ich składem. Ja ostatnio zaczęłam wyrabiać własne drożdżowe pizze – kolejne wydania coraz lepsze. I stwierdzam, że lubię drożdże, szczególnie jak ciasto rośnie!!!

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 27 kwietnia, 2020 - 5:51 am

Oj, ten zapach drożdżowego rosnącego ciasta… obawiam się, że uzależnia! 😉

Odpowiedz
Jola 13 listopada, 2020 - 9:08 pm

Czy mogę użyć ksilitolu do tego ciasta, dziękuję

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 14 listopada, 2020 - 8:12 am

Wydaje mi się, że tak! Choć nie mam 100% pewności jak drożdże będą rosły, mam nadzieję, że będą.

Odpowiedz
Aga 11 lutego, 2021 - 8:50 am

Będą rosły 😉 mi na ksylitolu ciasto na pizze rośnie na pełnoziarnistej 😉

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 12 lutego, 2021 - 9:24 am

Oooo, świetnie, że piszesz 🙂

Odpowiedz
Ania 25 sierpnia, 2021 - 9:37 am

Czy mogę się dowiedzieć jaki typ ma mąka pełnoziarnista, której używasz?
Pozdrawiam

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 29 sierpnia, 2021 - 4:22 am

Pewnie, używam różnych mąk, ale najczęściej jest to typ 2000 🙂 Im mniejszy numerek, tym większy stopień oczyszczenia mąki, dlatego przy cukrzycy lepiej wybierać te o wyższym typie. 1850 też jest ok.

Odpowiedz
Edyta90 28 września, 2022 - 8:36 pm

Już mi się podoba tylko zamiast świeżych drożdży ile suchych?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 10 października, 2022 - 8:38 pm

A na suchych nie jest napisane ile świeżych zastępują? Szczerze – nie wiem, a nie mam teraz w domu suchych.

Odpowiedz

Zostaw komentarz