To najlepsze ciasto jakie znam. Nikt się mu jeszcze nie oparł (nawet tacy, którzy twierdzą, że marchewek nie lubią).
Ciasto marchewkowe jest dobre na wszystko – chandrę, drugie śniadanie, podwieczorek, spotkanie z przyjaciółmi, imieniny cioci czy wizytę rodziny. Dodatkowo zawiera (względnie) niewiele kalorii, więc można się nim objadać (prawie) bezkarnie.
Składniki na ok. 24 porcje:
cynamon
Wykonanie ciasta jest banalnie proste. Najdłuższą czynnością jest tarcie marchewki, a dalej to już migiem się robi. Jajka rozbić i ciągle mieszając połączyć z mąką, słodzikiem, proszkiem do pieczenia i olejem, następnie dodać marchewkę. Na końcu wsypać bakalie i doprawić do smaku cynamonem. Uzyskaną masę przełożyć do dwóch podłużnych brytfanek o długości ok. 20cm (wyłożonych folią aluminiową i posmarowanych delikatnie tłuszczem). Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C około 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, jeśli ciasto się nie lepi, znaczy że jest gotowe). Wystudzić, wyciągnąć z foremek, pokroić i delektować się smakiem.
1 porcja zawiera ok. 125kcal; węglowodany: 9g; białko: 4g; tłuszcz: 8g
Ostrożnie z bakaliami jeśli dbasz o linię, im więcej orzechów i rodzynek, tym więcej kalorii ma ciasto.
25 komentarzy
smakowicie wygląda;)
zapewniam (nieskromnie), że smakuje o niebo lepiej niż wygląda 🙂
i smakuje mniam mniam…
Basia
Muszę upiec;)
Robiłam już takie ciasto nieraz, ale zwykle z pszennej mąki i jeśli dobrze pamiętam dawałam szklankę oleju. Nigdy nie dodawałam bakalii, bo ich nie lubię. Spróbuję teraz tę wersję.
słyszałam o cieście marchewkowym, ale jakoś jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować. chyba się skuszę 😉
zapraszm do mnie, dopiero zaczynam i bardzo zależy mi na opiniach wskazówkach. http://danceinmykitchen.blogspot.com/
przepraszam a ile tego proszku do pieczenia? 🙂
Ja wsypuje całe opakowanie, które najczęściej jest na 1kg ciasta (w opakowaniu jest średnio 30g, więc tyle proponuję). Ale trafiłaś, właśnie piekę to ciasto! 🙂
A co można dać zamiast słodzika stewii, bo nigdzie nie mogę znaleźć?:)
Szanowna Pani, czy mogłaby Pani napisać, jak Pani wyliczyła WW w tym przepisie? Chciałabym upiec to ciasto bez orzeszków i rodzynek, ile wtedy ma porcja WW? Tak bardzo to ważne, bo chciałabym zjeść trochę więcej 🙂 Jestem świeżo zdiagnozowany cukrzyk (ciążowy), więc dopiero się uczę wyliczeń 🙂 Dziękuję serdecznie, Joanna
1WW to 10g węglowodanów przyswajalnych. Korzystam z tabel kaloryczności i po prostu liczę każdy składnik, który do ciasta używam 🙂 Polecam pomocną pozycję: http://www.empik.com/liczmy-kalorie-kunachowicz-hanna-nadolna-irena-przygoda-beata,p1052252638,ksiazka-p
A taka jedna porcja to ile gram ?
Podpisuje się pod pytaniem :))
ok. 40g 🙂
[…] chcecie wiedzieć co ja najchętniej jadam z marchewki? Prawdziwym rarytasem w naszym domu jest CIASTO MARCHEWKOWE – maksymalnie odchudzone, małą ilością tłuszczu i stewią zamiast cukru. Bez wyrzutów […]
[…] tłustego kremu wybierz ciasto owocowe (na przykład szarlotkę dla diabetyka) albo upiecz marchewkowe ciasto z […]
Rodzynki są dobre dla diabetyków?
Wszystko zależy od proporcji i tego, w jakim towarzystwie są spożywane. Nie są zupełnie zabronione, a w tym cieście nadają słodyczy, więc moim zdaniem są lepszym wyborem niż dosypanie cukru.
Pyszny niebo w buzi 😀 cała rodzinka się zajada 🙂 Cukier idealny 😀 więc jeszcze jest smaczniejszy 😀
Ciasto marchewkowe niezmiennie od kilku lat jest u nas hitem 🙂 Piekę je zarówno na święta, jak i na różne okazje do przedszkola. Jest niezawodne!
Proszę o informację ile jest w 1 porcji WW a ile WBT 🙂
Ehh zawsze do niego wracam 🙂
Uwielbiam :* serdecznie pozdrawiam
Jedno z najlepszych moich ciast 🙂
Czy można użyć mąki orkiszowe zamiast pelnoziarnistej?
Można 🙂