Ostatnio kupiłam ciasteczka owsiane – zrobiłam to w pośpiechu, a jak już przyszłam do domu to się okazało, że mają w sobie mnóstwo cukru, białej mąki i ulepszaczy, których wolałabym unikać w diecie. Dlatego postanowiłam upiec ciastka owsiane sama. Nic trudnego, a wiem co jem:
Składniki na 12 ciastek:
25dkg płatków owsianych
10dkg margaryny
2 łyżki miodu
12dkg mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki stewii/słodzika/10dkg cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)
kilka kropli olejku migdałowego (niekoniecznie)
Płatki owsiane zrumienić na teflonowej patelni bez tłuszczu. Margarynę roztopić i wymieszać z miodem, lekko przestudzić. Żółtko ucierać ze słodzikiem (ewentualnie cukrem), dodać zrumienione płatki owsiane, mąkę z proszkiem do pieczenia, roztopioną margarynę z miodem, mąkę ziemniaczaną i olejek migdałowy. Do utartej masy dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę nakładać łyżką ciastka, zachowując między nimi 4-5cm odstępu (trochę urosną). Wstawić do piekarnika i miec 15-20 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.
1 PORCJA (ciastko) zawiera ok. 160kcal, węglowodany: 21g, białka: 5g, tłuszcze: 6g
SMACZNEGO!
9 komentarzy
mniam:)
🙂
Uwielbiam ciasteczka owsiane, ja dodaje do moich orzechów, wiem ze są wtedy mniej dietetyczne, ale warto:) pozdrawiam:)
To przepis podstawowy – dodatki wedle uznania, aczkolwiek bakalie bardzo podnoszą ilość kalorii w ciasteczkach, a tutaj (na moim blogu) z kaloriami się liczymy 🙂
Aczkolwiek węgle są niezbędne w każdej diecie bo one dają energii i to naj najważniejsze są w pierwszym posiłku! Secundo 450 kalorii można łatwo spalić na treningu cardio w ciągu zaledwie 30 minut!!!!!!!!! pozdrawiam Dawid
Rzeczywiście, w tych kupnych jest mnóstwo cukru i niepotrzebnego tłuszczu. Twoje wyglądają przepysznie:) Pozdrawiam!
Jakies przypieczone nieco mowiac delikatnie… powinny byc zarumienione na zloty kolor, musniete brazem lekko… :/
Każdy piecze jak lubi – w przepisie zaznaczyłam "na złoty kolor", więc można wyciągnąć wcześniej z piekarnika. Osobiście wolę mocno wypieczone. Poza tym używam w kuchni tylko mąki razowej, więc moje wypieki z reguły wychodzą ciemniejsze niż z mąki białej i mocno przetworzonej.
Polecam mąkę orkiszową !!!