Wszystkim Mamom z okazji ich (naszego) Święta – Dnia Matki – składam najlepsze życzenia i zapraszam na ekspresowe (wiadomo, że mama nie ma wiele czasu na siedzenie “w garach”) i “dietetyczne” ciasto. Oczywiście ciasto podzieliłam na porządne kawałki, żeby nikt nie miał niedosytu. Dzisiaj nawet mama na diecie, powinna skusić się na kawałek.

 CIASTO OWOCOWE NA OWSIANYM SPODZIE
Składniki na 8 porcji:
100g błyskawicznych płatków owsianych
300ml mleka (1,5%)
100g masła w temperaturze pokojowej
50g stewii
1 jajko
1 opakowanie proszku do pieczenia
120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
300g dowolnych owoców (jagody, maliny, borówki, jeżyny, żurawina
truskawki, można też z powodzeniem użyć mrożonej mieszanki owocowej)
Mleko zagotować, wsypać do niego płatki, wymieszać dokładnie i odstawić, żeby płatki wciągnęły mleko i ostygły. Masło połączyć ze stewią i jajkiem, następnie dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i namoczone
płatki owsiane. Masę przełożyć do natłuszczonej okrągłej blaszki (24cm) i posypać owocami. Piec godzinę w temperaturze 180ºC.
 1 PORCJA to ok. 225kcal, węglowodany: 40g, białko: 6g, tłuszcze: 12g
 SMACZNEGO!