CIASTO OWOCOWE NA OWSIANYM SPODZIE

by dietolog

Wszystkim Mamom z okazji ich (naszego) Święta – Dnia Matki – składam najlepsze życzenia i zapraszam na ekspresowe (wiadomo, że mama nie ma wiele czasu na siedzenie „w garach”) i „dietetyczne” ciasto. Oczywiście ciasto podzieliłam na porządne kawałki, żeby nikt nie miał niedosytu. Dzisiaj nawet mama na diecie, powinna skusić się na kawałek.

 CIASTO OWOCOWE NA OWSIANYM SPODZIE
Składniki na 8 porcji:
100g błyskawicznych płatków owsianych
300ml mleka (1,5%)
100g masła w temperaturze pokojowej
50g stewii
1 jajko
1 opakowanie proszku do pieczenia
120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
300g dowolnych owoców (jagody, maliny, borówki, jeżyny, żurawina
truskawki, można też z powodzeniem użyć mrożonej mieszanki owocowej)
Mleko zagotować, wsypać do niego płatki, wymieszać dokładnie i odstawić, żeby płatki wciągnęły mleko i ostygły. Masło połączyć ze stewią i jajkiem, następnie dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i namoczone
płatki owsiane. Masę przełożyć do natłuszczonej okrągłej blaszki (24cm) i posypać owocami. Piec godzinę w temperaturze 180ºC.
 1 PORCJA to ok. 225kcal, węglowodany: 40g, białko: 6g, tłuszcze: 12g
 SMACZNEGO!

You may also like

17 komentarzy

Naturalnie :) 26 maja, 2013 - 8:19 am

Pysznie wygląda! 🙂 Schrupałabym kawałek 😀 😀

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 29 maja, 2013 - 5:15 am

Szybko znika 😉

Odpowiedz
Paulina C. 11 września, 2014 - 7:13 am

nie dziwie się, ani trochę 😉

Odpowiedz
dzasta1555 31 maja, 2013 - 8:44 am

http://www.ermail.pl/klik/VXVeamYF
Prosze o wchodzenie w tego linka.
Bede bardzo, bardzo wdzieczna

Bardzo dobry przepis!

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 31 maja, 2013 - 8:56 am

A co to za link? Niezbyt to eleganckie linkować nie wiadomo co, bez słowa wyjaśnienia w jakim celu. Jak to się ma do treści mojego bloga? Chyba nijak.

Odpowiedz
Anonimowy 13 czerwca, 2013 - 6:51 pm

Witam. Może ta odpowiedź jest gdzieś na blogu, ale dopiero tu trafiłam. Jak przeliczyć stewię na fruktozę lub cukier brzozowy lub słodzik? Sypać dokładnie tyle ile stewii? Bardzo fajne przepisy. Zwłaszcza podoba mi się to, że od razu podawane są wartości odżywcze. Na pewno skorzystam z przepisów na ciasta owocowe i lody:) pozdrawiam Asia (nie znam się na tych profilach w komentarzach :-/

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 13 czerwca, 2013 - 6:58 pm

Witaj 🙂 Bardzo mi miło, że do mnie trafiłaś! Mam nadzieję, że będziesz stałym gościem 🙂 Jeśli chodzi o "przeliczanie" stewii, to jeśli masz na myśli kaloryczność to prawdziwa stewia nie zawiera kalorii, więc się jej nie wlicza do bilansu energetycznego. Jeśli chodzi o słodkość, to proponuję samemu wypróbować, gdyż stewia ma taką naturalną goryczkę, która niektórym przyćmiewa nieco słodki smak. Ja używam przykładowo zamiast 2 łyżek cukru, jednej łyżki stewii.

Odpowiedz
Anonimowy 14 czerwca, 2013 - 6:51 am

Tak, myślę, że tu zagoszczę:) Jestem diabetykiem a trudno znaleźć przepisy online, z których moge sobie wyliczyć WW. JEśli chodzi o moje pytanie, to może źle je zadałam. Nie chodzi mi o kaloryczność, tylko o zachowanie tych samych wartości odżywczych. Jesli w przepisie mam 50g stewii to czy mogę je zastąpić 50g fruktozy? Albo np. słodzik – mam parę książek z przepisami dla diabetyków i często jest tam napisane np. 30g słodzika granulowanego, czy jak zastąpię go fruktozą w tej samej ilości, to czy to diametralnie zmieni ilość cukrów w przepisie? Ja wiem, że jest mnóstwo przeliczników online, ale powiem szczerze, że z matematyką zawsze mi było pod górkę;) Z góry dziękuję za odpowiedź:) Asia

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 14 czerwca, 2013 - 10:16 am

Jeśli wyliczasz WW, to fruktoza znacznie zmienia skład potrawy, bo to przecież CUKIER (50g fruktozy, to 50g węglowodanów pochodzących z owoców, dodatkowe 5WW na całą potrawę). Żeby być dokładną (a w cukrzycy ma to znaczenie) musisz do całej potrawy dodać taką ilość węglowodanów (w naszym przykładzie 50g), a obliczając porcję podzielić te 50g przez liczbę porcji. Mam nadzieję, że w miarę czytelnie i jasno to wyraziłam. Jakby co dopytuj 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedz
Anonimowy 14 czerwca, 2013 - 5:30 pm

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie:) pozdrawiam:) Asia

Odpowiedz
Anonimowy 18 czerwca, 2013 - 7:12 am

(Asia) Witam. Miałabym jeszcze jedno pytanie:) Zaczęłam szukać stewii w sklepach w pobliżu – niestety marny wybór, raczej tylko słodziki, więc zaczęłam szukać online.Czy stewia, którą Pani stosuje to stewia w proszku czy w liściach? Opakowania stewii w proszku (przynajmniej te, które znalazłam) mają ok. 25g lub 50g. Całe opakowanie na jedno ciasto? Zamierzam w tym tygodniu zrobić ciasto owocowe powyżej i/lub rabarbarowe – na pewno podzielę się doznaniami smakowymi 🙂 pzdr

Odpowiedz
Anonimowy 19 czerwca, 2013 - 9:40 am

(Asia) Zrobiłam z truskawkami – puszysta pychotka:)

Odpowiedz
Aga 31 stycznia, 2018 - 10:40 am

pyszna 😀 nie mogę się oderwać że nie zjeść całej 🙂

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 31 stycznia, 2018 - 11:20 am

Hehe, dlatego najlepiej robić jak mają być goście, żeby cała zniknęła i nie kusiła 😉

Odpowiedz
Natalia 21 czerwca, 2024 - 7:52 am

Czy stewie można zastąpić erytrytolem lub ksylitolem? Jeśli tak to w jakich proporcjach użyć?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 9 października, 2024 - 5:12 am

Zdecydowanie można. Ja preferuję erytrytol, bo praktycznie się nie trawi i nie dostarcza kalorii, a daje słodycz. Proszę dać odrobinę więcej niż w przepisie, erytrytol ma poziom dłodkości 70-80% w stosunku do zwykłego cukru, więc można spróbować dać jakieś 80g 🙂

Odpowiedz
Natalia 3 czerwca, 2022 - 4:35 pm

Czy stewie można zastąpić innym słodzikiem? Ksylitol ? Erytrytol?

Odpowiedz

Zostaw komentarz