Co powiecie na drożdżówki z pełnoziarnistej mąki, ograniczoną ilością cukru i pewnością, że nie ma w nich niczego podejrzanego? Na pewno wyjdą Wam bardziej na zdrowie, niż drożdżówki z nawet najlepszej cukierni.
DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM
Składniki na 4 drożdżówki:
25g masła
małe opakowanie suchych
drożdży (ok. 7-8g)
2 łyżki stewii
125ml mleka
1 jajko
szczypta soli
2 łodygi rabarbaru + łyżka brązowego cukru

Wyrośnięte ciasto ponownie zarobić i podzielić na 4 części. Z każdej części uformować kulkę, lekko spłaszczyć i ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i znów odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rabarbar pokroić w kostkę i zasypać łyżką cukru. Przygotować kruszonkę – palcami połączyć mąkę, masło i cukier. Szczerze mówiąc to zawsze mam z tym problem, kruszonka w moim wykonaniu zawsze jest zbyt miękka, dosypuję mąki, a potem ¾ wywalam, bo nie jest potrzebna aż taka jej ilość – mam nadzieję, że Wam wyjdzie doskonała. Jeśli macie jakiś lepszy pomysł na kruszonkę, to dajcie znać.
W każdej drożdżówce za pomocą szklanki zrobić wgłębienie, wypełnić rabarbarem, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec 30 minut w 180ºC.
1 drożdżówka to ok. 300kcal, węglowodany: 42g, białko: 10g, tłuszcze: 9g
Można darować sobie kruszonkę, wtedy drożdżówka będzie „lżejsza” o około 50kcal.
SMACZNEGO!
17 komentarzy
uwielbiam takie zdrowe wersje niezdrowych rzeczy 😉
właśnie takie drożdżówki robię dla mojej rodzinki, najzdrowsze i najsmaczniejsze:)
Coś dla mnie! Niesamowicie się cieszę, ze znalazłam Twój blog! 🙂 Dodaje się do obserwowanych 🙂
zdrowo i smacznie:)
lubię!
pozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji:)!
Chciałabym zrobić takie drożdżówki, ale nie wiem ile dać drożdży standardowych, nie sypkich? Zamiast stewii można dać cukier trzcinowy brązowy? Jak tak to ile? 🙂
Dziękuję za odpowiedź.
Karolina
Ja też bym się chętnie dowiedziała ile gramów dać zwykłych drożdży?
Pozdrawiam
Monika
7g suchych to 25g zwykłych drożdży 🙂 Tylko wtedy trzeba je w ciepłym mleku rozpuścić. Jeśli chodzi o cukier, to oczywiście można użyć, ale wtedy będzie bardziej kalorycznie. Myślę, że 4-5 łyżek powinno odpowiednio drożdżówki posłodzić 🙂
Wyglądają bardzo smakowicie 🙂
uwielbiam domowe wypieki z rabarbarem, więc chetnie skorzystam z tego przepisu na drożdżówki 🙂 Wygladają smakowicie 🙂
hej a ile waży jedna drożdżówka z rabarbarem?
około 20dkg 🙂
Mam pytanie: jakiej stewii używasz? Bo zastanawiam się nad zakupem, ale trochę się obawiam, że kupię jakiś słodzik z dodatkiem stewii czy coś innego.
Myślisz, że ta jest ok: http://allegro.pl/stewia-stevia-rebaudiozyd-a98-stewiozyd-gratis-i3453419433.html?
Wygląda dobrze. Możesz brać. Ja mam http://www.betterstevia.pl/produkty/better-stevia-extract-powder-1-oz.php 🙂
Skoro taka zdrowa dróżdżówka bez cukru ma aż 300 kalori to aż strach pomyśleć ile maja w sobie te "wielkoludy" z cukierni…
Czy stewie można zastąpić innym słodzikiem: ksylitol,erytrytol ? Jeśli tak to w jakiej ilości?
Można, można. Nawet lepiej. Ja zastępuję w proporji 1:1 🙂