PLACKI ZIEMNIACZNE

by dietolog

Pewnie trochę Was dziwi wpis z serii „Jedz i chudnij” w połączeniu z plackami ziemniaczanymi. Rzeczywiście takie tradycyjne, smażone i ociekające tłuszczem z patelni są prawdziwą bombą kaloryczną, ale ja mam dla Was propozycję odchudzenia tego smakowitego dania. Zamiast smażyć będziemy piec w piekarniku, a podamy z podduszoną rukolą i jajkiem w koszulce/kotletem mielonym (również z pieca). Apetycznie wyglądają?

PLACKI ZIEMNIACZANE

Składniki na 4 porcje:

placki ziemniaczane (8 sztuk)

500g ziemniaków
1 duża cebula
1 jajko
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
sól, pieprz

Ziemniaki zetrzeć na dużych oczkach tarki, odcisnąć. Cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach (warto się przemęczyć nawet kosztem łez, najsmakowitsze placki są z dodatkiem drobniutko utartej cebuli). Wbić jajko, wsypać mąkę, doprawić solą i pieprzem. Wykładać łyżką na naczynie żaroodporne (lub blachę) wysmarowane 1 łyżką oliwy z oliwek. Piec 25-30 minut w temperaturze 200ºC.

rukola
opakowanie rukoli
posiekana szalotka
łyżeczka oliwy z oliwek
Szalotkę podsmażyć na oliwie, dodać rukolę i dusić 2-3 minuty na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.


jajka w koszulkach
4 jajka
ocet

Zagotować 1litr wody w wysokim, niezbyt szerokim garnku. Dolać octu, tyle żeby było czuć kwaskowatość. Łyżką zamieszać robiąc wir i w środek wiru wbić jajko. Mieszać dookoła, żeby woda nie przestała się kręcić. Po około 4 minutach wyciągnąć łyżką cedzakową jajko w koszulce. Najlepsze są takie, których żółtka są lekko płynne.

kotlety mielone (4 sztuki)

250g mięsa, 1 szalotka pokrojona i podsmażona na patelni, sól, pieprz, jajko, bułka tarta
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie, uformować kulki i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Piec 25 minut w temperaturze 200ºC.

Podawanie:
Placek ziemniaczany na spód, następnie warstwa rukoli i na wierzchu: jajko w koszulce albo kotlet mielony (do wyboru).

Co powiecie na taką wersję? Na pewno ma znacznie mniej tłuszczu niż tradycyjnie smażone placki, w tym samym mniej kalorii.

1 placek ziemniaczany saute to ok. 91 kcal, węglowodany: 13g, białko: 3g, tłuszcze: 2g
1 placek z jajkiem to:  ok. 175kcal, w: 14g, b: 10g, t: 8g
1 placek z kotletem to: ok. 235 kcal, w: 19g, b: 17g, t: 9g

 
SMACZNEGO!

You may also like

7 komentarzy

pizza nocą 14 stycznia, 2014 - 8:55 pm

nawet fajna opcja z tym kotletem 🙂

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 14 stycznia, 2014 - 9:23 pm

można wykorzystać kotlety z dnia poprzedniego, aby nie marnować jedzenia 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 14 stycznia, 2014 - 9:12 pm

i w piecu wychodzą takie super chrupiace? nie ugotowane?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 14 stycznia, 2014 - 9:30 pm

Niektórzy gotują wcześniej ziemniaki, rzeczywiście może trochę bardziej chrupiące wyjdą, ale za to znacznie bardziej przetworzone. Indeks glikemiczny ziemniaka gotowanego rośnie im bardziej jest rozgotowany, jak do tego dojdzie jeszcze pieczenie, to "wywali cukier w kosmos", a ja z przyczyn zdrowotnych zwracam uwagę na IG, które w przypadku ziemniaka niskie nie jest. Jak dla mnie placki pieczone w wysokiej temperaturze wychodzą chrupiące w sam raz 🙂

Spróbuj – (ryzyk fizyk) jak Ci nie będą smakowały, będziesz przed pieczeniem gotować 🙂 dla mnie to jeszcze dodatkowa robota, na którą nie mam czasu (moja dewiza ostatnio to szybko i smacznie).

Odpowiedz
Magda 26 stycznia, 2014 - 5:20 pm

Najwyższa pora spróbować:) wyglądają zachęcająco

Odpowiedz
Paulina 16 października, 2022 - 2:57 am

Wyglądają paskudnie. Wygląd odstrasza

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 17 października, 2022 - 4:58 pm

To nie rób 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz