SZPINAKOWE PYZY

by dietolog

Jeśli ktoś twierdzi, że nie lubi szpinaku, to na pewno nigdy nie jadł takich apetycznych zielonych kuleczek, które smakują nawet małym dzieciom (testowane w domu organoleptycznie). Choć wydaje mi się, że już coraz mniej jest na świecie osób, które stronią od tego zielonego warzywa – jeśli wciąż jeszcze nie jesteście przekonani, koniecznie spróbujcie szpinakowych pyz:

SZPINAKOWE PYZY

Składniki na 4 porcje:
50dkg ziemniaków
25dkg szpinaku (u mnie mrożony)
25dkg mąki pełnoziarnistej
jajko
gałka muszkatołowa
łyżka startego parmezanu

Sos:
400g (puszka) pomidorów krojonych
2 szalotki
łyżka oliwy z oliwek
pół łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka oregano
sól, pieprz
listki bazylii/oregano do przybrania

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej (pod koniec gotowania) wodzie, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Szpinak odparować na patelni i także ostudzić. Ziemniaki wymieszać ze szpinakiem, mąką, jajkiem, szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Zagnieść ciasto i formować niewielkie kuleczki. Gotować 2 minuty od wypłynięcia w osolonej wodzie. Osączyć i podawać z sosem pomidorowym, posypane startym parmezanem.

Sos jest banalnie prosty do przyrządzenia (lepiej go przygotować zanim zielone pyzy będą gotowe): posiekaną cebulkę podsmażyć na oliwie, dodać pomidory, paprykę i oregano. Dusić około 30 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.

1 PORCJA to ok. 420kcal, węglowodany: 64g, białko: 17g, tłuszcze: 8g

SMACZNEGO!

You may also like

2 komentarze

gyros sałatka 12 stycznia, 2014 - 9:30 pm

Wyglądają zjawiskowo, ślinka sama leci… 🙂

Odpowiedz
wedelka 13 stycznia, 2014 - 12:03 am

Uwielbiam takie kluski 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz