Zawsze wszystkim powtarzam, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Lubimy go pomijać, zastępować samą kawą lub czymś na wynos przelotem w drodze do pracy. Tym trudniej o śniadanie, gdy jest się na diecie. Dla jednych najlepsza będzie owsianka, dla innych omlet.
Miałam przyjemność kilka ostatnich miesięcy być na diecie bezglutenowej i bezmlecznej i chciałam Wam zaprezentować jeden z moich ulubionych przepisów śniadaniowych. Dodatków do podstawowego przepisu może być nieskończona ilość – łosoś, kiełki brokuła, grillowane warzywa, cukinia z cebulą, pieczarki itd. U mnie moje ukochane awokado, mix sałat i granat.
Składniki na 1 pożywny omlet:
1 duże wiejskie jajo
1 łyżka stołowa wody
sól, czarny pieprz
½ łyżeczki masła klarowanego
½ awokado
garść mixu sałat (można dodać każdą zieleninę – roszponkę, sałatę lodową czy też szpinak)
3 łyżki ziaren owocu granatu
sól, czarny pieprz do smaku
1 łyżka stołowa wody
sól, czarny pieprz
½ łyżeczki masła klarowanego
½ awokado
garść mixu sałat (można dodać każdą zieleninę – roszponkę, sałatę lodową czy też szpinak)
3 łyżki ziaren owocu granatu
sól, czarny pieprz do smaku
Ubić jajo razem z wodą w misce na puszystą masę, dodać sól i pieprz do smaku. Na patelni podgrzać masło i wylać na nią całą masę.
Awokado przekroić na pół, łyżką wydrążyć ze skóry i pokroić w cienkie paski, ułożyć je na omlecie. Smażyć omleta pod przykryciem na średnim ogniu około 4 minut. Wyłożyć na talerz. Omlet podawać z sałatą, posypany granatem.
3 komentarze
Odwracasz omlet czy smażysz tylko z jednej strony?
Najczęściej sprawnym ruchem odwracam, ale jak się przykryje pokrywką patelnię, to masa się zetnie i niekoniecznie trzeba odwracać (tym bardziej, że nie jest to łatwe). Apropos odwracania, to jest też sposób na 2 patelnie – smażysz na jednej, rozgrzewasz drugą i zamiast podrzucać, po prostu przerzucasz (przykładasz drugą patelnię i odwracasz żeby omlet znalazł się na drugiej patelni jednocześnie odwrócony) 🙂
Świetny przepis. Omlet potrafi być bardzo odżywczy, a dzięki dobraniu odpowiednich składników dodatkowych, da się go dopasować do zróżnicowanych gustów smakowych.