Wokół diety przy cukrzycy powstaje wiele mitów. Dlatego postanowiłam je obalić i przygotowałam autorskie warsztaty kulinarne, na które zaprosiłam diabetyków i ich bliskich.
To nie prawda, że osoby z cukrzycą powinny jeść same warzywa i owoce, że diabetycy nie mogą czerpać przyjemności z jedzenia i powinni wyrzekać się wszelkich smakołyków. Moje warsztaty kulinarne miały na celu przekonanie influencerów diabetologicznych, że dieta osoby chorej na cukrzycę może być tak samo smaczna, jak dieta osoby zdrowej. Ba! Może być nawet smaczniejsza!
Zalecenia dietetyczne dla chorych na cukrzycę są takie same jak dla wszystkich dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę. Żywienie w cukrzycy nie różni się od zasad racjonalnego żywienia osób zdrowych. Ograniczenia dotyczą jedynie:
– kontrolowania ilości węglowodanów w diecie i poszczególnych posiłkach – obliczania wymienników węglowodanowych oraz białkowo-tłuszczowych, odpowiednia podaż leków (np. insuliny do posiłku)
– ograniczenia węglowodanów prostych, łatwo przyswajalnych – wybierania produktów o niskim indeksie glikemicznym;
– częstego spożywania posiłków – w cukrzycy najlepiej jest jeść mniej, a częściej, aby uniknąć dużej ilości węglowodanów na raz.
Podobne zalecenia może stosować także cała rodzina, wszystkie zasady są zgodne z ogólnymi zasadami dietetycznymi np. piramidą żywienia IŻŻ.
Idąc tym tropem postanowiłam sprawdzić, czy diabetycy potrafią się cieszyć jedzeniem i czy w ogóle umieją gotować? Jak zapewne wiecie w wakacje przetrwałam remont kuchni, łatwo nie było, ale się udało (efekt możecie zobaczyć tutaj). Zyskałam nową przestrzeń, którą zapragnęłam kreatywnie wykorzystać. Zaprosiłam więc do mojej kuchni adeptów sztuki kulinarnej, zmagających się na co dzień z cukrzycą, głodnych nowej wiedzy i smacznych kąsków.
Już dawno miałam ochotę poprowadzić warsztaty kulinarne i w końcu się zdecydowałam, bezpiecznie – we własnym domu, z przesympatycznymi ludźmi, otwartymi i pozytywnymi. Moje wrażenia są bardzo pozytywne, mam nadzieję, że uczestników także 🙂
Zawitali do mnie:
Jurek Magiera – twórca największego portalu o cukrzycy w Polsce www.mojacukrzyca.org, Małgorzata Marszałek – dziennikarka diabetologiczna, redaktorka, sekretarz Zarządu Głównego PSD i autorka wielu cennych merytorycznie artykułów, Weronika Kowalska – słodka autorka bloga Blue Sugar Cube z chłopakiem Krzysztofem oraz Jan Urbanowicz, diabetyk i autor bloga www.janurbanowicz.pl z uroczą narzeczoną Olgą.
Zaczęliśmy od lampeczki Prossecco i krótkiej rozmowy na temat samej cukrzycy i jej kontroli. Dzięki uprzejmości firmy Abbott, każdy z uczestników otrzymał prezent w postaci dwóch sensorów Free Style Libre. Zgodnie wszyscy przyznaliśmy, że to świetne ułatwienie kontroli glikemii dla osób z cukrzycą, ogranicza nie miły obowiązek nakłuwania opuszek palców i zdaje egzamin w większości sytuacji. Na warsztatach sensory sprawdziły się celująco, a cukry były w normie.
Na warsztat wzięliśmy cukinię. To bardzo wdzięczne i łatwo dostępne jesienne warzywo. Na pierwszy rzut oka, uczestnicy nie wyglądali na zachwyconych z mojego wyboru, cukinia wydawała im się nudna i mdła. Jednak efekt naszych wspólnych wysiłków opłacił się, a każdy ze smakiem zajadał się cukiniowymi specjałami.
Co przygotowaliśmy? Faszerowane cukinie w dwóch wersjach – mięsnej i wegetariańskiej:
FASZEROWANA CUKINIA z MIĘSEM i KASZĄ ORKISZOWĄ
Składniki na 4 porcje:4 średnie cukinie
1 niewielka cebula
500g mielonego mięsa
1 puszka krojonych pomidorów
listek laurowy
siekana świeża bazylia
sól i pieprz
125g mozzarelli (opakowanie)
100g kaszy orkiszowej
Cukinię umyć, ściąć skórkę, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne tworząc łódeczki gotowe do faszerowania.
FASZEROWANA CUKINIA Z SOCZEWICĄ, CZERWONĄ QUINOĄ i SEREM FETA
4 średnie cukinie
100g zielonej soczewicy
100g czerwonej komosy ryżowej
250g półtłustego sera feta
2 gałązki tymianku
sól, pieprz do smaku
100g kukurydzy z puszki
około 30 minut. Komosę ryżową opłukać, wrzucić na gotujący się osolony wrzątek i gotować 20-25 minut (podobnie jak każdą inną kaszę). Ugotowane składniki odcedzić i przełożyć do miski, dodać pokruszony ser feta, wymieszać dokładnie, doprawić do smaku listkami tymianku i jeśli potrzeba solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie oliwą. Ułożyć na dnie naczynia przygotowane wcześniej łódeczki z cukinii, do środka włożyć farsz, a wierzch zapiekanek posypać kukurydzą z puszki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C około 20-30 minut.
Jako, że staram się niczego nie marnować w kuchni, tym bardziej, że mam za sobą warsztaty kulinarne w Akademii Kulinarnej Whirlpool „Jak nie marnować jedzenia”, to z obierek cukinii powstało niepozorne, aczkolwiek zaskakujące danie.
LASAGNE z CUKINII
Składniki na 4 porcje:2 średnie cukinie
1 łyżeczka soli
1 cebula
oliwa
500g mielonego mięsa
1 puszka krojonych pomidorów
listek laurowy
siekana świeża bazylia i/lub oregano
sól i pieprz
150ml śmietany 12%
125g mozzarelli (opakowanie)
Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie paseczki. Położyć na ściereczce, posolić i zostawić aby odsączyć nadmiar soku.
CHLEBEK z JAGODAMI GOJI
Składniki na 1 podłużny chlebek lub 5 małych foremek:
50g masła
100 g orzechów (migdały, laskowe, włoskie)
2 szklanki siemienia lnianego
3 łyżki sezamu
4 łyżki suszonych jagód Goji
50 g otrębów (pszennych lub owsianych)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (małe opakowanie)
pół łyżeczki soli
serek wiejski opakowanie 200 g (całość razem ze śmietanką)
6 jajek
2 łyżki ziaren słonecznika (do posypania)
Rozpuścić masło i odstawić do odstawienia. Orzechy posiekać niezbyt drobno.
Wszystkie składniki (oprócz ziaren słonecznika) wymieszać wymieszać w misce i wylać masę na posmarowaną formę do chleba. Posypać całość słonecznikiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec przez około godzinę.
W odmierzaniu proporcji pomogły nam inteligentne wagi kuchenne SkyScales 741S-E. Dzięki uprzejmości firmy REDMOND, każdy uczestnik warsztatów otrzymał taką właśnie wagę.
Bardzo dziękuję uczestnikom warsztatów za dobrą energię, zaangażowanie i pracowitość. Gdyby nie Wasz zapał i osobisty wkład, dania nie wyszłyby takie dobre. Mam nadzieję, że prezenty otrzymane od Sponsorów, będą Wam przypominać wspólnie spędzone w kuchni chwile, no i że wkrótce powtórzymy warsztaty kulinarne, a na tapetę weźmiemy inną porę roku. W końcu w diecie diabetyka króluje nie tylko jesień, później jest zima, wiosna i moje ukochane lato.
5 komentarzy
Najchętniej spróbowałabym chlebka z jagodami Goji 🙂
Warto spróbować – jest banalnie prosty, niskowęglowodanowy i na prawdę smaczny. Przepis jest w relacji 🙂 do dzieła, a póxniej koniecznie daj znać jak smakował.
Gratulacje,tez chętnie wzięła bym udział w takich warsztatach!!! 🙂
Dzięki! Wpadaj na indywidualne nauki 🙂 tylko dograjmy termin (choć to łatwe nie będzie, kilka ładnych lat się nam nie udaje..)
Świetnie! Gratulacje����