Diabetyk też człowiek i czasem ma ochotę na słodkie małe co nie co. Jednak czy kupowanie słodyczy z półki „żywność dla diabetyków” słodzonych fruktozą to dobry pomysł? Nie sądzę! Lepiej dokładnie wiedzieć co się zjada i mieć wpływ na składniki odżywcze, które w słodyczach się znajdą. Przecież słodycze to nie musi być sam cukier! Można w nich upchnąć coś zdrowego! Na przykład płatki owsiane!
Jeśli mnie znacie, to wiecie że płatki owsiane to moja wielka miłość. Poranek bez owsianki dla mnie bywa trudny, ale wymyśliłam zamiennik, który można ze sobą zabrać czy to w podróż, albo do pracy czy szkoły. Zdrowe ciastka owsiane, które dostarczą złożonych węglowodanów i energii potrzebnej do rozkręcenia się z rana. Ciastka są tak dobre, że smakują absolutnie o każdej porze, ale zamysł miałam taki, żeby to była taka owsianka na drogę.
SKŁADNIKI NA 12 CZEKOLADOWYCH CIASTEK OWSIANYCH:
150g lekkiego serka homogenizowanego
1 jajko (od szczęśliwej kurki)
200g płatków owsianych górskich
50g zwykłych płatków kukurydzianych
80g miodu (duża łyżka)
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
1 płaska łyżeczka cynamonu
4 kostki gorzkiej czekolady
Wszystkie suche składniki – płatki owsiane, kukurydziane, migdałowe, posiekane orzechy, cynamon i drobno pokrojoną czekoladę – wymieszać dokładnie w dużej misce.
W drugim naczyniu wymieszać wszystkie mokre składniki – serek, jajko i miód, a następnie je wlać do do składników suchych i dokładnie wymieszać, tworząc dosyć gęstą masę. Na silikonowej macie lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, uformować 12 okrągłych, płaskich ciastek. Piec około 15 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem – jeśli zrobicie więcej mniejszych ciasteczek np. 24 sztuki, wtedy czas pieczenia może ulec skróceniu (sprawdzajcie i uważajcie, żeby się nie przypaliły).
Najlepiej do pieczenia ciastek skorzystać ze specjalnej silikonowej maty, która może zastąpić nam stolnicę, jak i płaską tackę do pieczenia (jest odporna na wysokie temperatury). Po ostygnięciu, ciastka owsiane łatwo się od niej odkleją.
1 ciastko to ok. 150kcal, węglowodany: 22g, białko: 5g, tłuszcz: 4,5g
Informacje dla diabetyków: w ciastku znajdują się 2,2 WW i 0,6 WBT
SMACZNEGO!
Jeśli podoba Wam się filmik – skoczcie proszę na mój kanał Youtube i kliknijcie w okienko „SUBSKRYBUJ”. Zapewniam, że nie ominą Was wtedy żadne nowości.
4 komentarze
Jakiego serka homogenizowanego Pani użyła, naturalnego? Popularne, smakowe serki mają mnóstwo cukru i syropu f-g. Czy przy cukrzycy ciążowej przepisy dla cukrzyków typu 1 są odpowiednie? Przepisy są absolutnie fantastyczne i chciałabym je wykorzystać w swojej diecie.
Naturalnego 🙂 Wiesz, przy cukrzycy typu 1 na posiłki podaje się insulinę, więc teoretycznie jest łatwiej zapanować nad glikemią, o ile dobrze oblicza się dawki. Ale łatwiej jest z przepisami o niższym indeksie glikemicznym i po prostu zdrowymi, a ja takie właśnie proponuję 🙂
Dziękuję za wyjaśnienie, napewno skorzystam z niejednego przepisu 🙂 Cieszę się, że przez przypadek odkryłam ten blog i vlog – są super! 🙂
na pewno 😉