Rety jakie to było dobre. Pieczona kapusta włoska i łyżka jogurtu naturalnego. Mega prosto, ale zupełnie inaczej niż zwykle.
Pomysł podglądnęłam u Pana Tasaka, który tak piecze białą kapustę. Postanowiłam skorzystać, tym bardziej, że został mi środek kapusty włoskiej po tym, jak wierzchnie jej liście zużyłam do przygotowania gołąbków z niskim indeksem glikemicznym. Mogłam z niej zrobić na przykład bigos, ale sprawdziłam jak smakuje pieczona kapusta w całości. I przyznam Wam szczerze. Inaczej niż sobie to wyobrażałam. Zaskakująco dobrze! Co więcej taki kawał kapusty pieczonej w całości jest sycąca i z dodatkiem jogurtu świetnie sprawdzi się w roli lekkiej kolacji.
Składniki na 2 porcje:
niewielka kapusta włoska
30 g masła
szczypta soli
arkusz folii aluminiowej
mały jogurt naturalny 3%
Kapusta powinna być pozbawiona wierzchnich, odstających liści. Moja po przygotowaniu ważyła około pół kilograma. Kapustę należy pokroić w ćwiartki (lub na 6 czy 8 części, jeśli kapusta jest większa), w środku posmarować je cienko masłem i delikatnie posolić. Złożyć z powrotem w główkę i zawinąć kulę w folię aluminiową.
Włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza mniej więcej 1,5 do 2 godzin (jeśli macie większą kapustę, to pieczcie ją dłużej). Zapieczoną w folii główkę kapusty wyjąć z piekarnika, odwinąć i uważając, żeby się nie oparzyć, rozłożyć w naczyniu środkami do góry. Naczynie z rozwiniętą kapustą znowu wstawić do piekarnika i zrumienić z wierzchu przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ja dodatkowo włączyłam turbo zapiekanie od góry i trochę za mocno mi się przypiekła, ale w sumie nic się nie stało, bo ja tak lubię 🙂
Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego, chociaż chodzą słuchy, że świetnie też smakuje z łyżką kwaśnej śmietany albo z podsmażonym boczkiem. Nie mniej jednak to wysokokaloryczne dodatki, więc zastanówcie się dwa razy czy możecie. Tym bardziej po świętach, kiedy było sporo okazji do jedzenia przy niewielkim wysiłku fizycznym.
1 porcja to ok. 280 kcal, węglowodany: 23 g, białko: 13 g, tłuszcz: 15 g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,3 WW i 1,8 WBT
SMACZNEGO!