Jedna z moich ulubionych, tym razem wzbogacona o pełne witamin kiełki, sałatka z gruszką, serem pleśniowym i orzechami.
Chciało by się rzec: nowy rok, nowa sałatka! Nie wiem jak Wy, ale ja mam takie postanowienie, żeby co najmniej jeden posiłek dziennie, to była sałatka lub warzywa w najprostszej postaci. Sałatka z gruszką i serem pleśniowym może nie należy do najlżejszych, ale bez wątpienia mam do niej olbrzymią słabość. Z pewnością zrozumieją mnie świeżo upieczone mamy, które podczas ciąży unikały produktów pleśniowych (które w ciąży nie są polecane). Połączenie słodkiej gruszki z ciężkim i ostrym serem jest (przynajmniej dla mnie) doskonałe, a jeśli podkręcimy całość orzechami i posypiemy zieleniną, to nawet nie trzeba żadnego dressingu. Jest pysznie!
MIKROLIŚCIE CZY KIEŁKI?
Dobra, trochę o tej zieleninie – do mojej sałatki użyłam mikroliści. Mikro liście od kiełków różnią się tym, że nasiona są wcześniej moczone (jak do kiełkowania) i rosną sobie w torfie. To pośrednia forma pomiędzy kiełkami, a warzywami standardowych rozmiarów. Mikro liście zawierają 100 razy więcej enzymów niż świeże owoce i warzywa. Ponadto są wspaniałym źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych i błonnika. W trakcie kiełkowania rośliny zawierają ich wielokrotną ilość.
Mikro liście słonecznika zawierają znaczne ilości folianów, dlatego wskazane są w szczególności kobietom planującym powiększenie rodziny oraz ciężarnym.
Mikro listki rzodkiewki wyróżniają się wysoką zawartością błonnika, kwasu foliowego, witaminy C, żelaza, wapnia i magnezu. Wykazują działanie przeciwnowotworowe oraz stymulują usuwanie metali ciężkich z organizmu.
Mikro liście rukoli bogate są witaminy K i C, a także są bogate w błonnik i luteinę. Zawierają też sporo błonnika.
Składniki na 1 porcję:
garść porwanych liści sałaty
1/2 zielonej gruszki (konferencja, najlepiej twarda)
20 g sera pleśniowego
15 g orzechów włoskich
ulubione kiełki – u mnie mikro liście słonecznika, rukoli i rzodkiewki od Listny Cud
łyżeczka oliwy (ale nie musi być)
Sałatę opłukać, osuszyć (no chyba że używa się gotowego i umytego mixu sałat) i wrzucić do salaterki. Dodać gruszkę pokrojoną w plasterki, ser pokroić w kostkę, orzechy pokruszyć. Całość posypać obficie ulubionymi kiełkami – u mnie to mikro liście rzodkiewki, rukoli i słonecznika. Skropić dobrej jakości oliwą lub olejem sałatkowym tłoczonym na zimno (np. orzechowym).
1 porcja to ok. 300 kcal, węglowodany: 16 g, białko: 9 g, tłuszcze: 22 g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,6 WW i 2,3 WBT
2 komentarze
Witaj, a jeśli ktoś nie lubi sera pleśniowego czym można go zastąpić?
Hej 🙂 A lubisz jakiś inny ser? Może feta? Albo mozzarella? A jeśli nie lubisz wcale sera, to może jakaś dojrzewająca szynka?