Bajecznie prosta pasta jajeczna. Idealna na kanapki, ale również jako dodatek do warzyw. Przygotowanie trwa kilka minut. Wszystkim smakuje. I dużym, i małym. No i zawiera śladową ilość węglowodanów.
Ta pasta jajeczna to smarowidło doskonałe. Smak dzieciństwa mojego i moich dzieci. Świetnie smakuje z owsianym chlebem, z chlebem żytnim na zakwasie czy z gryczanymi blinami. Ja najchętniej zjadam ją na plasterkach czerwonej papryki i ogórka. Zawsze ją robię tak samo i zawsze wychodzi wyborna. Jest super prosta i nie wiem czemu dotąd nie wrzuciłam przepisu na bloga. Ale już nadrabiam zaległości i zapraszam na pastę.
Na domowe potrzeby robię ją z 4 jajek, ale zawsze można zrobić na przykład z podwójnej ilości przemnażając składniki przez 2 czy ile tam potrzeba.
Pasta jajeczna
Składniki:
- 4 jajka
- 1 łyżka majonezu (u mnie w wersji light)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego 3%
- pół łyżeczki musztardy
- spora szczypta soli
- świeżo mielony pieprz do smaku
- szczypiorek, koperek, kiełki do podania (wedle uznania)
Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Obrać ze skorupek i pokroić w drobną kosteczkę. Do jajek dodać płaską łyżkę majonezu, jogurtu, musztardę i przyprawy (sól i pieprz). Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i gotowe.
Żeby pasta była gładka, można ją zmiksować w rozdrabniającej końcówce blendera – wtedy przypomina konsystencją krem. Ja jednak wolę widzieć kawałki jajek. Taka konsystencja bardzo nam odpowiada. Pasta jajeczna doskonale komponuje się ze szczypiorkiem, koperkiem i wszelkiego rodzaju kiełkami.
Cała pasta (ok. 300 g) to ok. 400 kcal, węglowodany: 3 g, białko: 31 g, tłuszcz: 30 g
W całości jest 0,3 WW i 4 WBT.
5 komentarzy
Ja dziabię widelcem
Pewnie! Nie musi być od linijki. Ja mam takie okrągłe w kratkę to krojenia jajek (nijak nie wiem jak to się nazywa!) 😉
Koniecznie muszę zrobić
Zrób zrób 🙂 Będziesz zadowolona!
[…] Moje bliny gryczane są pełnoziarniste i wspaniale komponują się z wieloma dodatkami. Proponuję pastę jajeczną i śledzia albo hummus z […]