Zupa krem z brokuła z serem pleśniowym i płatkami migdałów

by dietolog

Zupa krem z brokuła to ekspresowy przepis na smaczne i niskokaloryczne danie. Za sprawą dodatków takich jak ser pleśniowy i płatki migdałów, staje się prawdziwą ucztą, szczególnie dla miłośników serów.

Mam słabość do serów i nigdy się z tym nie kryłam. Zresztą niedawno pisałam Wam o tym, że brałam udział w warsztatach kulinarnych na temat serów włoskich. Sery (w niewielkiej co prawda ilości, bo te które lubię, są mocno kaloryczne) pojawiają się w moim menu regularnie. Szczególną sympatią darzę sery pokryte pleśnią. Mojej miłości do serów z pleśnią nie podzielają domownicy. W zupach fajne jest to, że można zrobić wersję podstawową, a dodatki wrzucić sobie na własny talerz. Moja zupa krem z brokuła w wersji bez dodatków znalazła się już na stronie Ascensia Diabetes Care, a tu dzielę się z Wami moją najulubieńszą wersją tej zielonej zupy. Na bogato. Z serem pleśniowym i podprażonymi płatkami migdałów zupa zyskuje głębię i obłędny bukiet smakowy. Zachęcam do sprawdzenia.

Składniki na 2 porcje:

400g różyczek brokułu (może być świeży lub mrożony)
1 duża biała cebula
mały ząbek czosnku
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka oliwy
600 ml wody
20 g sera pleśniowego
20 g płatków migdałowych

Cebulę obrać i drobno pokroić, zeszklić na oliwie (najlepiej w garnku z grubym dnem). Kiedy cebula będzie zeszklona, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko całość podsmażyć, uważając by czosnek się nie przypalił (będzie wtedy gorzki). Dodać różyczki brokułu i zalać wodą. Gotować 15 minut. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zmiksować na gładki krem za pomocą ręcznego blendera.

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Mają być delikatnie zarumienione i przybrązowione, ale nie spalone.

Zupę przelać do talerzy – porcja to ok. 350-400g, więc z podanych składników wychodzą 2 porcje. Posypać po wierzchu pokruszonym serem (10 g na talerz), który w gorącej zupie zacznie się przyjemnie topić. Na koniec posypać podprażonymi płatkami migdałowymi, które nadadzą zupie chrupkości.

zupa krem z brokuła z serem pleśniowym i płatkami migdałów

Gotowe. Podawać od razu po przyrządzeniu.

1 porcja to ok. 275 kcal, węglowodany: 17 g, białka: 11 g, tłuszcze: 18 g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,7 WW i 2 WBT.

SMACZNEGO!

You may also like

Zostaw komentarz