ZUPA KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI W TRZECH KOLORACH

by dietolog
Zupa krem z pieczonej papryki (szczególnie tej w kolorze czerwonym) jest jedną z moich ulubionych zup. Myślę, że Wam również posmakuje, ale zapraszam do zakosztowania również innych kolorów papryk. Co powiecie na trójkolorową zupę z pieczonych strąków papryk?

Uwielbiam zupy kremy. Ich bazą są najczęściej świeże warzywa. Gęste zupy z warzyw nie potrzebują żadnych mącznych dodatków. Są niskokaloryczne i bogate w błonnik, zapewniają sytość, a odpowiednio skomponowane potrafią rozpieścić kubki smakowe. Krem z pieczonej papryki to zupa jedyna w swoim rodzaju, bo pieczenie papryk nadaje im głębokiego, wielowymiarowego smaku. Nie trzeba wiele, żeby upieczony miąższ papryki stał się wyrafinowanym pierwszym daniem.

z pieczonej papryki

Składniki na 4 porcje:

po 2 papryki czerwone
żółte
zielone
900 ml wody
3 łyżki śmietany 12%
szczypta curry
gałka muszkatołowa
mielona czerwona papryka
sól i pieprz do smaku

Papryki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i upiec, aż skórka mocno się przypali (mi to zajęło jakieś 40 minut). Wyjąć z piekarnika i każdą paprykę wrzucić do foliowego woreczka, żeby się zaparzyły. Po kilku minutach wyjąć i zdjąć z nich skórę oraz usunąć gniazda nasienne. Ten patent poznałam na jednym z warsztatów kulinarnych, w których miałam okazję wziąć udział już dawno temu, ale jeśli znacie inne to jestem ciekawa Waszych sposobów na obieranie pieczonej papryki ze skóry.

Miąższ papryk rozdzielić kolorami do 3 rondelków z podgrzaną łyżką oliwy (w każdym). Podsmażyć chwilkę i po chwili każdą paprykę zalać 300ml wody, a następnie zblendować na gładki krem. Do każdej zupy dodać łyżkę śmietany i dodatkowo do zupy żółty dodać trochę curry, do zielonej szczyptę gałki muszkatołowej, a do czerwonej 1/3 łyżeczki czerwonej mielonej papryki. Wymieszać dokładnie, zdjąć z ognia. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem wedle własnego uznania. Zupę rozlać dekoracyjnie na talerze (starając się nie miksować kolorów podczas wlewania) i podawać.

zupa krem z pieczonej papryki

1 porcja to ok. 150 kcal, węglowodany: 13g, białko: 4g, tłuszcz: 9g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,3 WW i 1 WBT

SMACZNEGO!

You may also like

Zostaw komentarz