Jogurtowy koktajl z truskawek i banana

by dietolog
Pyszny koktajl z truskawek i banana, który doskonale sprawdzi się w roli deseru i zaspokoi ochotę na słodycze. Świetna alternatywa dla śmietanowych lodów i kalorycznych deserów.

Ten koktajl z truskawek to na prawdę prościzna. Można go przygotować o każdej porze roku. Wszak sezon na świeże truskawki jeszcze przed nami i trwa na prawdę krótko. Do mojego koktajlu użyłam rozmrożonych truskawek, ale zdarza się, że przygotowuję go z owoców prosto z zamrażalnika. Przygotowuję go zawsze, gdy zatęsknię do lata. Do posłodzenia koktajlu użyłam mocno dojrzałego banana, który moim zdaniem nie nadaje się już do samodzielnego spożycia. Tym bardziej, że im bardziej dojrzały banan, tym wyższy jest jego indeks glikemiczny, co przy cukrzycy ma niebagatelne znaczenie. Całość zbalansowałam dodatkiem zwykłego jogurtu naturalnego. Jedynie 3 składniki, a tyle radości.

koktajl z truskawek, banana i jogurtu

Składniki na 4 porcje:

400g truskawek (u mnie mrożone, w sezonie użyłabym świeżych)
1 duży mocno dojrzały banan
200g jogurtu naturalnego 3%

Przygotowanie tego koktajlu jest banalnie proste. Wystarczy rozmrozić truskawki, wszystkie składniki koktajlu umieścić w pojemniku blendera z końcówką rozdrabniającą lub w mikserze do koktajlu i zblendować na gładki mus.

Można użyć truskawek zamrożonych, bez rozmrażania. Wtedy deser będzie gęstszy i bardziej sycący. Tylko trzeba mieć mocny blender z zaostrzonym ostrzem, bo zamrożone truskawki są twarde. Najwygodniej będzie najpierw rozdrobnić same truskawki i po chwili dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować. Koktajl będzie bardzo zimny i orzeźwiający, z powodzeniem zastąpi porcję lodów.

koktajl z truskawek, banana i jogurtu

1 porcja koktajlu to ok. 100 kcal, węglowodany: 18g, białko: 4g, tłuszcz: 2g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,8WW i 0,3WBT

SMACZNEGO!

 

You may also like

Zostaw komentarz