Prosty przepis na makaron z grochu i pesto z botwinki. Danie pełne błonnika, sycące i bardzo oryginalne. Makaron z grochu, którego użyłam w przepisie otrzymałam od włoskiego producenta makaronów Felicia Bio podczas Warsaw Food Expo, ale często widuję tego typu produkty choćby w Rossmanie.
Miałam ostatnio ochotę na kluski. Jednakże wszelkie produkty mączne, w tym makarony, bywają dla diabetyka kłopotliwe. Zawierają sporo węglowodanów, a z dodatkiem sera i tłustego sosu mogą przyczynić się do hiperglikemii. Kiedy mam ochotę na przykład na spaghetti, najczęściej zamieniam część mącznych klusek na paski cukinii czy marchewki i warzywa gotuję al dente (czyli na pół twardo). Zobaczcie tutaj moje ulubione spaghetti z klopsami w sosie pomidorowym. Tym razem sięgnęłam po makaron z grochu. Według mnie to świetna alternatywa dla tradycyjnego makaronu, gdyż ten z grochu zawiera mniej węglowodanów, a zdecydowanie więcej błonnika i białka. W dodatku taki makaron jest bezglutenowy, także świetna opcja dla tych którzy z różnych względów unikają glutenu. No i jeszcze jak ktoś nie przepada za strączkami w formie grochu, to taka postać wydaje się być dużo bardziej interesująca.
Jeśli zastanawiacie się jak smakuje makaron z grochu, to ja wyczuwam w nim po prostu groch. Bardzo podoba mi się jego konsystencja. Świetnie będzie pasował do sosu pomidorowego (kultowe połączenie grochu i pomidorów króluje w menu Tomka), ale z pesto botwinkowym też był pyszny.
Składniki na 4 porcje:
250g makaronu z grochu
pęczek botwinki
20g orzechów włoskich
ząbek czosnku
łyżka soku z cytryny
łyżka oleju lnianego
20g tartego parmezanu lub w płatkach
sól, pieprz
W garnku zagotować wodę, delikatnie ją posolić i na wrzątek wrzucić makaron z grochu. Gotować zgodnie z czasem podanym na instrukcji znajdującej się na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku.
Botwinkę dokładnie umyć, zostawić 8 listków do dekoracji. Pokroić i przełożyć do naczynia blendera. Do listków dodać posiekane orzechy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżkę soku z cytryny, olej lniany i parmezan (można trochę zostawić do dekoracji potrawy). Wszystko zmiksować na gładkie pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zamiast oleju lnianego można użyć innego ulubionego oleju lub dobrej jakości oliwy.
Makaron i pesto wymieszać w garnku z grubym dnem lub na patelni. Podgrzać i podawać. Udekorować niewielkimi listkami botwinki i parmezanem w płatkach lub tartym.
1 porcja to ok. 280 kcal, węglowodany: 34g, białko: 18g, tłuszcz: 4g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 3,4WW i 1,4WBT