Sałatka z figą, gruszką, serem feta i orzechami na rukoli

by dietolog
Mega prosta w przygotowaniu i bogata w smak późnego lata, kusząca sałatka z figą, połową gruszki, serem feta i orzechami, której podstawą są lekko ostre listki rukoli. 

Rety jak mi się to wszystko pięknie poskładało (albo może to wina mojego ciążowego mózgu i mi się tylko wydaje że to takie dobra?? Ale nieeee! Niemożliwe!). Ta sałatka z figą, gruszką, serem ferą i orzechami na lekko ostrej rukoli to istne szaleństwo kubków smakowych. Całość przepięknie uzupełnia słodko-kwaskowy dressing z odrobiną miodu, octem balsamicznym, dobrej jakości oliwą i sokiem z cytryny. No już dawno nic lepszego nie jadłam. Szkoda, że z racji ciąży nie mogłam użyć jakiegoś mocniejszego w smaku sera (w domyśle pleśniowego), ale feta też dała nieźle radę. Do tej sałatki można też użyć ostrego w smaku koziego sera albo też delikatnej i nienarzucającej się mozzarelli. Wybór należy do Was.

sałatka z figą, gruszką, fetą i rukolą

Składniki sałatki na 1 porcję:

garść rukoli
świeża figa
1/2 twardej gruszki (u mnie konferencja)
25g sera feta
2 orzechy włoskie

Dressing na 2 porcje:
1 łyżeczka oliwy
2 łyżeczki wody
1 łyżeczka octu balsamicznego
pół łyżki miodu
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Rukolę bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Mało się mówi o tym, że niedomyta rukola także może być źródłem zakażenia listeriozą, dlatego lepiej unikać gotowych sałatek z rukolą (gdzie nie wiemy czy ktoś dokładnie wypłukał listki). Bezpieczniej rukolę jeść w domu, po starannym wypłukaniu.

Garść rukoli wrzucić do miski. Dodać pokrojoną w półplasterki figę, połowę gruszki pokrojoną w kostkę i pokruszony ser feta. Posypać połamanymi orzechami włoskimi i wymieszać.

Przygotować dressing – najwygodniej jest umieścić wszystkie składniki w niewielkim słoiczku, zakręcić i energicznie potrząsać aż do wymieszania się mikstury. Połowę dressingu wmieszać w sałatkę i gotowe. Drugą połowę dressingu można użyć do kolejnej porcji sałatki lub przechowywać w lodówce (nawet do dwóch tygodni).

Prosto, smacznie i pięknie <3

sałatka z figą

1 porcja to ok. 295 kcal, węglowodany: 30g, białko: 6g, tłuszcz: 15g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 3 WW i 1,7 WBT

SMACZNEGO!

 

You may also like

Zostaw komentarz