Prosty przepis na deser, który zachwyci i dorosłych i dzieci. Przedstawiam jogurt z owocami. Całą robotę robi tu sposób podania, bo sam przepis jest po prostu banalny.

Wiem, że kochacie desery. Ja też je lubię. Przy cukrzycy to taki trochę owoc zakazany. Sama zanim zachorowałam nie przepadałam za słodyczami, ale kiedy pojawiła się cukrzyca czułam się pokrzywdzona przez los. Taka dziwna psychologiczna reakcja, że pragniesz tego, czego nie możesz. Znacie to? Ale przy cukrzycy to nie jest tak, że zupełnie nic nie można. Dobrze skomponowany deser o właściwej porze nie narobi zamieszania w glikemiach. Tylko trzeba poznać swój organizm, wiedzieć co jak wpływa na glikemie, a także cieszyć się nawet małymi przyjemnościami. No i warto eksperymentować. Czasem zwykły jogurt z owocami może stać się wyjątkowo kuszącym deserem.

Pomysł wpadł mi do głowy po tym, jak byłam u sąsiadki, która podała bezę z kremem z mascarpone i świeżymi owocami. Dzieci jadły głównie owoce i krem, a ten (jak to mascarpone ze śmietaną) był dość tłusty. Skojarzyłam, że jest też taki francuski deser – parfait – dosyć tłusty krem (mleczno-jajeczna masa ubita ze śmietaną) przekładany z owocami i innymi dodatkami, podawany najczęściej w kielichu lub wysokiej szklance. No i pomysł sam do mnie przyszedł.

jogurt z owocami parfait

Owoce to moim zdaniem najfajniejsza słodycz jaka może istnieć – mają słodki smak, świeże kuszą i mają mnóstwo witamin. Mają także sporo błonnika, dosyć ważego w diecie przy cukrzycy. Oczywiście będąc diabetykiem nie można sobie pozwolić na jedzenie owoców w opór, ze względu na wysoką zawartość fruktozy, jednak na przekąskę czy podwieczorek taki jogurt z owocami będzie w sam raz.

jogurt z owocami parfait

Zrobiłam 3 wersje smakowe i wszystkie cieszyły się olbrzymim zainteresowaniem. Deser robi się 15 minut, a potem znika. Trudno nawet zdjęcie zrobić, bo znika. Można przechować do 2 dni w lodówce. Następnego dnia smakuje nawet lepiej.

Składniki na 1 porcję:
  • 120 g jogurtu naturalnego 3%
  • ok. 100 g owoców np.:
    – 35 g pokrojonego w drobną kostkę mango, 35 g jabłka i 30 g zielonej gruszki
    – 50 g borówek amerykańskich i 50 g gruszki
    – 60 g pokrojonych truskawek i 40 g zielonych winogron bezpestkowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 6 migałów
  • posiekane zioła – np. mięta czy melisa (opcjonalnie)

Sprawa jest na prawdę prosta. Owoce trzeba pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać w misce z sokiem z cytryny (można też użyć soku z pomarańczy czy mandarynki). Ja do wersji z mango dodałam miętę, bardzo ożywiła deser, więc polecam. Do borówek i gruszki mogłaby pasować bazylia (lubię ją dodawać do deserów), ale jeśli macie opory, może być bez zieleniny.

Do szklanki nałożyć łyżkę jogutru naturalnego, następnie warstwę owoców (1/3) i dwa posiekane nożem migdały, potem znowu łyżkę jogurtu, warstwę owoców i kolejne 2 posiekane migdały. Na koniec jeszcze raz łyżka jogurtu, reszta owoców i pozostałe 2 posiekane migdały. Tajemnica sukcesu tkwi w tym, by ułożyć składniki w widoczne warstwy – jogurt/owoce/jogurt/owoce – to sprawia, że zwykły jogurt z owocami zamieni się w deser, który będziecie chcieli zjeść.

jogurt z owocami parfait

1 porcja to ok. 170 kcal, węglowodany: 20 g, białko: 7 g, tłuszcz: 7 g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2 WW i 0,9 WBT.

Smacznego!

jogurt z owocami parfait