Kto miał przyjemność oglądać choć jeden sezon Masterchefa z Gordonem Ramsayem (nie mówię o polskim programie, sprowadzonym głównie do reklamowania noży, patelni i sprzętów) na pewno zwrócił uwagę na danie zwane sufletem. Ja nigdy wcześniej sufletów nie robiłam i pewnie w wersji Gordona bym poległa, ale przygotowałam nieco zmodyfikowaną wersję specjalnie dla osób na poświątecznej diecie (wierzę, że wiele osób po wielkanocnym obżarstwie w końcu powiedziało „tak, od dziś się odchudzam”). Moja wersja zawsze wychodzi i nie opada za bardzo po wyciągnięciu z piekarnika, nic w środku nie jest surowe ani lejące. Przygotowuje się go całkiem szybko, biorąc pod uwagę jaki jest efekt końcowy.

Nie jest to niestety suflet czekoladowy, ani serowy (choć odrobina sera się w nim znajduje). Gwiazdą na talerzu jest dziś brokuł. Nie pamiętam czy już wspominałam, że warto by brokuł często „gwiazdorzył” na naszych stołach. Po pierwsze jest małokaloryczny – ma tylko 24kcal w 100g ugotowanych różyczek, zawiera bardzo dużo cennych witamin – A, C, D, E, z grupy B, kwas foliowy, cenne sole mineralne (np. wapń, fosfor i żelazo) i aminokwasy (np. lizyna mająca wpływ na właściwe wykorzystanie kwasów tłuszczowych czy tryptofan podnoszący poziom serotoniny i mający działanie odprężające). Dania z brokułami są szczególnie polecane cukrzykom, sercowcom, anemikom i artretykom, często zaleca się spożywanie brokułów kobietom w ciąży oraz dzieciom. To pyszne zielone warzywo doceniane jest także wśród kulturystów – jego składniki odżywcze wspomagają mięśnie oraz stawy.

BROKUŁOWY SUFLET

Składniki na 1 porcję:
Podana ilość składników wystarczy do wypełnienia 2 okrągłych (standardowych) naczyń do sufletów, ja używam trochę większych, gdyż w mojej wersji nie jest to przystawka, tylko całe danie.

2 jajka
10g (płaska łyżka) masła
15g mąki pełnoziarnistej (łyżka)
80ml mleka (1/3 szklanki)
20g parmezanu
1/2 niewielkiego brokuła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
masło do posmarowania foremek

Różyczki brokuła ugotować na parze lub w wodzie na miękko (lub wedle upodobania). Odcedzić. Foremki wysmarować masłem i posypać 1/3 startego sera. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i mleko, mieszając na małym ogniu poczekać aż zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Zdjąć z ognia, dodać żółtka, ugotowanego brokuła  pozostałą część sera. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie  dodać do brokułowej masy, powoli wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec 30 minut w temperaturze 200°C. Suflet podawać gorący natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

SUFLET zawiera ok. 450kcal, węglowodany: 21g,  białko: 31g, tłuszcze: 27g


SMACZNEGO!