CHLEBEK OLIWKOWY z BOTWINKĄ

by dietolog
Dziś coś dla tych, którzy lubią domowe pieczywo i eksperymenty. Świeżutka botwinka, czarne oliwki i aromatyczna oliwa z oliwek sprawiają, że chlebek jest niepowtarzalny i znika w oka mgnieniu. Warto zainwestować w dobrą gatunkowo oliwę z oliwek, bo od niech w dużej mierze zależy smak naszego wypieku. Zapraszam na botwinkowy chlebek:

 

CHLEBEK OLIWKOWY z BOTWINKĄ
Składniki na 2 bochenki:
500g mąki pełnoziarnistej (może być chlebowa)
1 opakowanie suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 szczypta cukru
300 ml letniej wody
250g pokrojonej botwinki
100g wydrylowanych i pokrojonych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania chlebków na wierzchu
+ 2 łyżki do wysmarowania foremek
Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie do którego włożyć drożdże, sól, cukier, dodać wodę i ugnieść sprężyste ciasto. Całość przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ugnieść z botwinką i oliwkami, a następnie podzielić na 2 części. Każda część uformować w zaokrąglony prostokątny bochenek i przełożyć do wysmarowanych oliwą z oliwek foremek. Oprószyć mąką i przykryć ręcznikiem, pozostawić jeszcze raz do wyrośnięcia na godzinę.
Bochenki posmarować oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220ºC. Piec około 20-25 minut.
1 kromka chleba (zakładając, że chlebek kroimy na 10 kromek) to ok. 120kcal, węglowodany: 17g, białko: 4g, tłuszcze: 3g
SMACZNEGO!

You may also like

1 komentarz

naleśniki 11 czerwca, 2014 - 9:41 pm

och… zjadłabym kawałeczek albo dwa 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz