Przepis na dietetyczny piernik z otrąb owsianych. Lekki i puszysty, niezbyt słodki. W sam raz dla osób będących na diecie, które mają ochotę na małe co nieco i są amatorami piernika.

Dziś coś dla amatorów piernika. Piernik ma swoich zwolenników i przeciwników. Ja do tego rodzaju wypieków dopiero się przekonuję i jestem gdzieś pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami. Rzadko o nim marzę, ale kiedy jest, to nim nie pogardzę. Przepis powstał, bo przypadkowo znalazłam nieopisany słoik z jakimś brązowym proszkiem. Zupełnie o nim zapomniałam. W zeszłym roku przed świętami sama zrobiłam przyprawę do piernika. Zmieliłam i połączyłam ze sobą 10g kory cynamonu, 4g imbiru, 3g goździków, po 2g gałki muszkatołowej i ziela angielskiego i po 1g pieprzu i anyżu gwiazdkowego. Nie myślałam, że to takie proste. Powstała świeża, aromatyczna i mocna przyprawa do piernika. No i jak otworzyłam ten słoik, to tak mi zapachniało piernikiem, że… upiekłam to ciasto.

piernik

Składniki na 16 porcji:

80g otrąb owsianych
4 jajka
400g jogurtu naturalnego 3%
50g ksylitolu (cukru brzozowego)
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka utrzeć z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodać otręby, kakao , przyprawę do piernika, jogurt i dokładnie wymieszać. Sprawdzić czy masa jest odpowiednio słodka (można dosłodzić). Na końcu dodać proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Masę wylać do silikonowej foremki do pieczenia albo do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół) przez ok. 60 minut. To ciasto najlepiej przygotować w silikonowej formie. Ja użyłam foremki do babki – wieńca. Piernik w takim wydaniu nie przyklei się do formy, a poza tym wygląda bardzo apetycznie i kusząco.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, potem z foremki i ostudzić. Opcjonalnie można rozpuścić gorzką czekoladę i oblać piernik na wierzchu czekoladą. Ja preferuję jednak go w wersji saute, a czekoladę kładę obok.

1 porcja to ok. 70 kcal, węglowodany: 7g, białko: 4g, tłuszcz: 3g

Informacje dla diabetyków: w porcji ciasta znajduje się 0,7WW i 0,4WBT.

SMACZNEGO!