Dietetyczny piernik z otrąb owsianych

by dietolog
Przepis na dietetyczny piernik z otrąb owsianych. Lekki i puszysty, niezbyt słodki. W sam raz dla osób będących na diecie, które mają ochotę na małe co nieco i są amatorami piernika.

Dziś coś dla amatorów piernika. Piernik ma swoich zwolenników i przeciwników. Ja do tego rodzaju wypieków dopiero się przekonuję i jestem gdzieś pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami. Rzadko o nim marzę, ale kiedy jest, to nim nie pogardzę. Przepis powstał, bo przypadkowo znalazłam nieopisany słoik z jakimś brązowym proszkiem. Zupełnie o nim zapomniałam. W zeszłym roku przed świętami sama zrobiłam przyprawę do piernika. Zmieliłam i połączyłam ze sobą 10g kory cynamonu, 4g imbiru, 3g goździków, po 2g gałki muszkatołowej i ziela angielskiego i po 1g pieprzu i anyżu gwiazdkowego. Nie myślałam, że to takie proste. Powstała świeża, aromatyczna i mocna przyprawa do piernika. No i jak otworzyłam ten słoik, to tak mi zapachniało piernikiem, że… upiekłam to ciasto.

piernik

Składniki na 16 porcji:

80g otrąb owsianych
4 jajka
400g jogurtu naturalnego 3%
50g ksylitolu (cukru brzozowego)
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka utrzeć z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodać otręby, kakao , przyprawę do piernika, jogurt i dokładnie wymieszać. Sprawdzić czy masa jest odpowiednio słodka (można dosłodzić). Na końcu dodać proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Masę wylać do silikonowej foremki do pieczenia albo do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół) przez ok. 60 minut. To ciasto najlepiej przygotować w silikonowej formie. Ja użyłam foremki do babki – wieńca. Piernik w takim wydaniu nie przyklei się do formy, a poza tym wygląda bardzo apetycznie i kusząco.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, potem z foremki i ostudzić. Opcjonalnie można rozpuścić gorzką czekoladę i oblać piernik na wierzchu czekoladą. Ja preferuję jednak go w wersji saute, a czekoladę kładę obok.

1 porcja to ok. 70 kcal, węglowodany: 7g, białko: 4g, tłuszcz: 3g

Informacje dla diabetyków: w porcji ciasta znajduje się 0,7WW i 0,4WBT.

SMACZNEGO!

You may also like

13 komentarzy

pirelka 26 września, 2018 - 8:48 am

Wygląda bardzo apetycznie.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 26 września, 2018 - 9:26 am

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
Nadolska Maria 18 listopada, 2018 - 3:13 pm

Super przepisy

Odpowiedz
Karolina 14 maja, 2019 - 10:30 am

Czy nie ma znaczenia jakie to będą otręby? Mam orkiszowe i chciałabym spróbować z nimi 🙂

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 14 maja, 2019 - 10:47 am

Myślę, że możesz spróbować z orkiszowymi 🙂 tym bardziej jak takie masz 🙂

Odpowiedz
Ola 30 września, 2019 - 4:27 pm

Pycha! Byłam sceptycznie nastawiona przed pieczeniem i bardzo mile zaskoczona gdy spróbowałam 🙂

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 30 września, 2019 - 6:07 pm

Też lubię pozytywnie sie zaskoczyć 🙂 Dzięki za Twój komentarz. Bardzo się cieszę 🙂

Odpowiedz
Ewa 23 grudnia, 2019 - 9:11 pm

Czy ksylitol można zamienić na cukier biały, kokosowy albo brązowy? Ile wtedy dodać takiego cukru? Z góry dziękuję!

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 23 grudnia, 2019 - 9:15 pm

Myślę, że można. Proporcja bez zmian.

Odpowiedz
Ola 27 listopada, 2020 - 4:47 pm

Czy otręby trzeba wcześniej zmielić? Mój piernik po upieczeniu wyglądał inaczej niż Pani, wyglądał trochę jak kaszanka widoczne były jasne otręby czy to wina otrębów? Czy moja ?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 29 listopada, 2020 - 10:13 pm

No otręby już są takie drobne, że ich nie mieliłam. Prawdę mówiąc, nie wiem co mogło pójść nie tak.

Odpowiedz
Magda 23 grudnia, 2020 - 5:29 pm

Witam. Mój piernik jest cały mokry w środku mimo że piekłam już 1.5h
Czy on ma taki być? Zrobiłam z otrębów żytnich, bo takie miałam.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 24 grudnia, 2020 - 9:50 am

Hej, nie powinien być mokry. Otręby żytnie są cięższe i nie wchłaniają tak wody jak owsiane, obawiam się, że to ich wina 🙁

Odpowiedz

Zostaw komentarz