Uwielbiam warzywne placki. Powodów jest kilka – są z warzyw, szybko się je przygotowuje, są tanie (szczególnie w sezonie) i bardzo smaczne. Moimi ulubionymi są placuszki z cukinii, najlepiej z aromatycznym sosem pomidorowym doprawionym bazylią i oregano.

Moje placuszki z cukinii są kolorowe, bo używam do ich przygotowania kolorowej cukinii – zielonej, jasnozielonej i żółtej, dokładam czerwoną cebulę i trochę intensywnie zielonych ziół do środka. Po usmażeniu widać (tak, smażę je, na oleju!), że kolor nie jest jeden i bury jak w plackach ziemniaczanych, tylko na talerzu sporo się dzieje. Sprawdźcie też patent, który sprawi, że placuszki się nie rozlecą, tylko będą się ładnie podsmażać (podobnie jak te z ziemniaków).

placuszki z cukinii

Składniki na 4 porcje (16 placuszków):

po 200g cukinii zielonej, jasnozielonej i żółtej (ale może być też jeden kolor)
1 duża czerwona cebula
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko
garść świeżej bazylii, oregano i pietruszki
90g sera feta półtłustego
pieprz do smaku
sól
2 łyżki oleju

Sos pomidorowy:
200ml passaty (przecieru z pomidorów)
po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii
łyżka oliwy
szczypta soli

Cukinie umyć i zetrzeć do durszlaka na grubych (lub średnich) oczkach tarki. Posypać sporą szczyptą soli i odstawić nad zlew (cukinia odda nadmiar wody). W międzyczasie obrać i drobniutko pokroić cebulę.

Startą cukinię po 10-15 minutach mocno odcisnąć i przełożyć do miski. Dodać cebulę, pokruszony ser feta, 100g mąki, posiekane zioła i wbić jajko. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszać. Masa będzie miała dosyć zwartą konsystencję.

Na patelni (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć placuszki na złoty kolor, jakieś 4-5 minut z jednej strony i 3 minuty z drugiej. Po zdjęciu z patelni placuszki ułożyć na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar oleju.

Passatę zagotować z przyprawami i oliwą, wymieszać dokładnie i jeśli jest zbyt rzadka – odparować, czyli gotować na dużym ogniu bez przykrycia, aż nadmiar płynu wyparuje, a zostanie gęsty sos. Placuszki podawać od razu po przygotowaniu, najlepiej w towarzystwie sosu.

placuszki z cukinii

1 porcja (4 placuszki z cukinii) to ok. 290 kcal
węglowodany: 29g, białko: 10g, tłuszcz: 15g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,9 WW i 1,7 WBT

SMACZNEGO!