KOMOSANKA z GRUSZKĄ i płatkami migdalowymi

by dietolog

Ziarno quinoa, nazywane również komosą ryżową, uprawiane jest od ponad 5 tysięcy lat. W Europie dopiero od niedawna cieszy się popularnością. Zawiera najwięcej białka spośród wszystkich kasz, a jego jakość jest lepsza nawet od białka zawartego w mięsie. Ziarno quinoa to świetne źródło wapnia oraz witamin B i E. Zamiast gotować owsiankę, można dla urozmaicenia ugotować komosankę 🙂

KOMOSANKA z GRUSZKĄ i płatkami migdałowymi

Składniki na 1 porcję:
50 ml białego zairna quinoa
100 ml wody
1 łyżeczka siemienia lnianego
1/2 łyżki łuskanego słonecznika
1/2 gruszki
szczypta soli
płatki migdałowe do posypania (świetnie też pasują pokrojone orzechy laskowe)
mleko (ja użyłam 20ml)

Gruszkę obrać, 1/4 grubo posiekać i ugotować w wodzie z ziarnem quinoa, siemieniem, słonecznikiem i solą. Gotować 15 minut. Zjeść ze startą pozostałą częścią gruszki, płatkami migdałowymi i mlekiem.

Porcja to ok. 300kcal, białko: 11g, tłuszcze: 12g, węglowodany: 33g

Smacznego!

You may also like

4 komentarze

Monika 28 listopada, 2012 - 1:35 pm

Dzięki za fajny pomysł 🙂 Tylko podpowiedz, gdzie tę komosę można kupić? Normalnie w markecie, czy trzeba polować w ekosklepach? I pytanie uzupełniające, skąd wzięłaś teraz dobre gruszki??? Te sklepowe są tak twarde, że można nimi sobie zęby powybijać :/

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 28 listopada, 2012 - 6:37 pm

W marketach takich zwykłych wątpię, że znajdziesz. Ja zazwyczaj kupuję na allegro, albo w sklepie ze zdrową żywnością typu organic. A dobre gruszki kupiłam w warzywniaku u pani Gabrysi 🙂 widzialam też dobre gruszki na bazarku, ale to trzeba pytać, macać i poszukiwać. Rzeczywiście sklepowych nie polecam.

Odpowiedz
butterfly 28 listopada, 2012 - 2:24 pm

ciekawe połaczenie;)

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 28 listopada, 2012 - 6:38 pm

Dzięki Motylku 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz