Lubicie brukselkę? Wiele osób nie przepada za charakterystyczną goryczką brukselki i nie je jej wcale. A to błąd, te miniaturowe kapuściane główki to źródło wielu cennych składników odżywczych. Brukselka to cenne źródło witamin C, D, E, K, a także z grupy B, beta-karotenu i kwasu foliowego. Dzięki obecności licznych soli mineralnych (magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu), brukselka zaliczana jest do najzdrowszych warzyw. Co więcej mogę powiedzieć? Jedzmy brukselkę na zdrowie!
Zachęcam do wypróbowania mojego nieskomplikowanego i bardzo szybkiego sposobu na brukselkę.
BRUKSELKA w SEROWYM SOSIE
500g świeżej brukselki
50g pokrojonego w kostkę serka topionego
(o obniżonej
zawartości tłuszczu)
zawartości tłuszczu)
90ml chudego mleka
łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka utartego parmezanu
Obrać brukselki (odciąć końce i ściągnąć pociemniałe liście). Gotować w osolonej wodzie 10 minut, aż brukselka będzie miękka.
W małym rondelku umieścić pokrojony w kostkę topiony serek, wlać mleko i sok z cytryny. Ogrzewać na wolnym ogniu, aż do roztopienia sera.
Brukselkę odcedzić, przełożyć do jednego dużego, lub 4 małych naczyń żaroodpornych, polać sosem serowym, posypać parmezanem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 10-15 minut, do zapieczenia sera.
Brukselkę podawać gorącą, można posypać słodką papryką.
1 PORCJA to ok. 80kcal, węglowodany: 6g, białko: 6g, tłuszcz: 4g
SMACZNEGO!
3 komentarze
Gotowaną brukselkę polewam masełkiem z podsmażonymi na nim otrębami owsianymi, ale uwielbiam sosy serowe więc na pewno wypróbuję Twój przepis 😀 Mniam!!
Następnym razem jak będę robić brukselkę, sprawdzę Twoją wersję z otrębami, brzmi nieźle 🙂
ale już dawno nie jadłam brukselki, pycha:)