ODCHUDZONE TIRAMISU w wersji light

by dietolog

Ostatnio dopadły mnie wyrzuty sumienia. Tiramisu, które Wam ostatnio zaprezentowałam jest naprawdę potężną bombą kaloryczną, pominę już fakt, że grzechu wartą, bo smakowało obłędnie. Jednak bądźmy z sobą szczerzy – nie każdy może sobie pozwolić na taką porcję słodyczy. Czy zatem zrezygnować zupełnie ze słodkich rozkoszy? No tak by było najrozsądniej, ale można też zamienić kilka składników i przygotować znacznie mniej kaloryczny deser, który będzie równie smaczny, a nie będzie zawierał ogromnej ilości prostych węglowodanów i tłuszczu? Postanowiłam zatem przyrządzić odchudzoną wersję tiramisu.

TIRAMISU LIGHT

Zacznijmy od biszkoptów. Wybrałam się do sklepu i przyjrzałam się z czego składają się biszkopty:

Nie wygląda to zachęcająco, prawda?

I pomyśleć, że biszkopty najczęściej podaje się małym dzieciom… Cukier, mąka,emulgatory i polepszacze smaku..

Wróciłam z bananami, razową mąką i jajkami. Biszkopty upiekłam własnoręcznie. Może nie wyglądają super równiutko i jak z pudełeczka, ale przecież i tak je moczymy w kawce, więc nadadzą się idealnie.


Składniki na 12 biszkoptów:
2 banany
1 jajko
2-3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (nie koniecznie)

Banany rozdziabać widelcem, połączyć z ubitym jajkiem. Wymieszać dokładnie, dosypać mąkę i proszek (jeśli będzie użyty). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta na naleśniki. Wyłożyć na papier do pieczenia 12 okrągłych biszkoptów i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 15-20 minut (sprawdzać, żeby się nie przypaliły). Wyciągnąć i ostudzić. 1 biszkopt to ok. 40kcal (b: 1g, w: 7g, t: 1g)

Oczywiście można użyć gotowców z opakowania, ale myślę, że taka wersja biszkoptów słodzona naturalnie występującą w bananach fruktozą jest ciekawszą alternatywą. No dobra, biszkopty są, co dalej?

Składniki na 4 porcje:
8 biszkoptów
400g serka typu philadelphia light
stewia do smaku
50ml amaretto albo likieru kawowego (polecam likier kawowy z Lidla)
1/2 filiżanki espresso albo mocnej kawy rozpuszczalnej
kakao do oprószenia wierzchu

Serek ubijać energicznie wtłaczając do niego jak największą ilość powietrza, dodać likier i stewię (ilość według własnego smaku i preferencji). Nałożyć łyżkę puszystej masy do naczyń, następnie biszkopt zamoczony w kawie, znów łyżkę masy, kolejny biszkopt i na wierzch znów masę. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem oprószyć kakao.

 
1 PORCJA to ok. 175kcal, białko: 15g, węglowodany: 15g, tłuszcz 6g

SMACZNEGO!

You may also like

15 komentarzy

Justyna Żak 5 grudnia, 2013 - 5:33 pm

rewelacja:D uwielbiam ten deser dobrze wiedzieć, że można go tak odchudzić:)

Odpowiedz
Kopenhaska 9 grudnia, 2013 - 11:23 pm

Nie spodziewałam się 🙂 Uwielbiam tiramisu ale myślałam, że to nie dla mnie, a tu patrzcie, jest trochę inaczej 🙂

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 10 grudnia, 2013 - 10:24 am

Wszystkim należy się trochę przyjemności, nawet tym na diecie 🙂 Dajcie znać jak wypróbujecie i posmakujecie. Pozdrawiam!

Odpowiedz
Katarzyna 15 października, 2020 - 5:24 am

Część,
czy dla osoby z cukrzycą ten deser będzie w porządku? Będę ogromnie wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam, Kasia

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 15 października, 2020 - 6:38 am

Hej 🙂 No pewnie! Zamiast stewii możesz użyć erytrolu. Duuuużo mniej cukru i kalorii niż w tradycyjnym tiramisu.

Odpowiedz
aniaw 7 lutego, 2021 - 8:03 pm

czy można go przygotować 7 – 8 godzin wcześniej czy jednak to zbyt dlugo.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 8 lutego, 2021 - 11:49 am

Przy tiramisu nie ma czegoś takiego jak zbyt długo 😉 najlepsze jest następnego dnia!

Odpowiedz
aniaw 20 marca, 2021 - 1:03 am

Czy biszkopciki można upiec wcześniej i zamrozić?

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 21 marca, 2021 - 5:20 am

Hmmm, szczerze? Nie wiem. Nigdy nie mroziłam biszkoptów 🙂

Odpowiedz
aniaw 25 marca, 2021 - 3:46 pm

Zawiodłam się. Myślałam, że biszkopciki to będą jakieś kruche ciasteczka a to wyszły omleciki, wilgotne dość. Jednak zdrowi dostana zwykłe biszkopciki a dla IO przesypie warstwy płatkami owsianymi.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 26 marca, 2021 - 5:29 am

Hej 🙂 No nigdzie nie pisałam że to będą kruche ciasteczka czy biszkopty. Bardziej to połączenie sufletu serowego z płatkami owsianymi, dosyć miękkie, ale smaczne 🙂 Wszyscy moi testerzy (a trochę ich było) nie narzekali 🙂

Odpowiedz
aniaw 26 marca, 2021 - 10:56 pm

Rzecz gustu, mnie nie bardzo smakowały. Jednak do tiramisu taki omlet jak dla mnie nie pasuje. Nazwa biszkopcik zobowiązuje i w tym przypadku wprowadza w błąd.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 28 marca, 2021 - 4:44 am

Aaaa, pomyliłam wpisy, myślałam, że piszesz do owsianych bułek, stąd się zdziwiłam. Generalnie te biszkopty i tak służą do skomponowania tiramisu, no tak to wymyśliłam, żeby nie uzywać zwykłych kupnych. I tak się je moczy w kawie, więc kruchość jest im zbędna 🙂

Odpowiedz
aniaw 8 kwietnia, 2021 - 8:45 pm

Samo tiramisu jak najbardziej smaczne. Dodałam jeszcze warstwę konfitury poziomkowej z ksylitolem. Jeden minusik to to , że serek jest słonawy i ja tę sól w deserze wyczuwam. Wolałabym serek bez soli ale nie wiem czy takowe na rynku istnieją i jeszcze, żeby nie były tłuste. Ale przepis polecam.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 9 kwietnia, 2021 - 9:26 am

Bardzo dziękuję za szczerą opinię 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz