DORSZ z PATELNI na ZIEMNIACZANEJ CHMURCE z PIECZARKAMI

by dietolog

Gdy przychodzi weekend w końcu mam chwilę, żeby ugotować coś nowego. Mimo, że piękna pogoda zachęca do spacerów, marszobiegów (mam na koncie 5km wczoraj), jazdy na rowerze i spędzania czasu na powietrzu, to udało mi się przyrządzić coś pysznego.

Wspominałam już nie raz, że bardzo cenię Gordona Ramsaya i uważam go za jednego z najlepszych kucharzy ever – dziś dorsz inspirowany jego przepisem. Bardzo smaczny! Zapraszam do wypróbowania i przekonania się, że ryba z patelni nie musi być w panierce i można ją usmażyć jedynie na jednej łyżce oliwy, a z aksamitnym puree i cytrynowymi pieczarkami będzie smakować fenomenalnie. W dodatku przepis nie jest skomplikowany, sprawdźcie sami:

 

DORSZ z PATELNI na ZIEMNIACZANEJ CHMURCE z PIECZARKAMI

Składniki na 4 porcje:
2 duże ziemniaki
6 ząbków czosnku
150 ml mleka 2%
4 łyżki śmietany 18%
50g masła
100g pieczarek pokrojonych w plasterki
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
4 porcje dorsza ze skórą (ok.175g każda)
świeżo mielony czarny pieprz, sól

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować około 15 minut. Pod koniec gotowania posolić. Odcedzić, odparować i utłuc. W czasie gotowania ziemniaków, nieobrane ząbki czosnku wrzucić na wrzątek, po chwili osączyć, przepłukać zimną wodą i powtórzyć takie blanszowanie jeszcze dwukrotnie. Obrać ząbki czosnku ze skórki, rozgnieść i wmieszać do utłuczonych ziemniaków.

Zagotować mleko i powolutku wlewać do ziemniaczanego puree, doprawiając solą i pieprzem. Następnie powoli wmieszać śmietanę – do powstania jedwabistej masy. Na koniec wmieszać połowę masła pokrojonego w kosteczkę.

W tym czasie w rondlu rozgrzać pozostałe masło i podsmażyć na nim pieczarki na wolnym ogniu (przez 4 minuty). Wlać sok z cytryny i gotować (potrząsając rondlem) aż całość będzie bardzo gorąca.

Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek. Położyć porcje ryby skórą do dołu i smażyć 6-7 minut, aż mięso stwardnieje. Wtedy obrócić je na drugą stronę i smażyć chwilę (niecałą minutę, 90% czasu smażenia powinno się odbywać na stronie pokrytej skórą).

Przed podaniem nałożyć puree na środek talerzy obiadowych, na nim ułożyć dorsza i posypać dookoła podsmażonymi pieczarkami.

 

1 porcja to ok. 450 kcal, węglowodany: 20g, białko: 49g, tłuszcz: 22g

 

SMACZNEGO!

You may also like

2 komentarze

Justyna Żak 6 kwietnia, 2014 - 8:20 am

świetny pomysł:)

Odpowiedz
MaMaMoKa 9 kwietnia, 2014 - 9:39 pm

Twój blog został nominowany do Liebster Award. Serdecznie zapraszam :).
http://wcukierkowymswiecie.blogspot.com/2014/04/odpowiedz-na-nominacje-do-liebster.html

Odpowiedz

Zostaw komentarz