ZUPA KREM z RZEŻUCHY

by dietolog
Przepis na niecodzienną zupę, której głównym składnikiem jest rzeżucha. Spójrzcie na te zielone listki z innej perspektywy i dajcie się namówić na zupę z rzeżuchy.

Rzeżucha potrzebuje około tygodnia aby wyrosnąć. Nasionka najlepiej wysiać na zwilżoną ligninę lub watę ułożoną na talerzu lub tacce. Rzeżucha lubi ciepło i światło, dlatego najlepiej trzymać ją na słonecznym parapecie. Wiosną sobie o niej przypominamy, jednak warto o niej pamiętać przez cały rok. Ma oryginalny smak i zapach, a pod względem wartości odżywczych przewyższa wiele warzyw. Rzeżucha jest świetnym źródłem witaminy C, witaminy młodości E, witamin z grupy B, a także łatwo przyswajalnego żelaza i wapnia. Ponadto dostarcza magnezu, fosforu, potasu, cynku, selenu, jodu, olejków eterycznych i błonnika. Zieloną intensywną barwę nadają jej luteina i zeaksantyna, które świetnie wpływają na wzrok. Ze względu na prawdziwe bogactwo antyoksydantów rzeżucha ma działanie antynowotworowe – na przykład zawiera izotiocyjaniny, odpowiadające za ostry jej aromat, które pomagają zapobiegać nowotworom płuc. Na dodatek rzeżucha dostarcza niewielu kalorii. Ze względu na działanie moczopędne nie powinno się jej jednak zjadać więcej niż 3 łyżki dziennie.

Rzeżucha jest pikantna i ma niepowtarzalny ostry smak, który zawdzięcza olejkom eterycznym i goryczkom podobnym do tych z chrzanu i gorczycy. Rzeżuchę najlepiej jeść na surowo. Do jedzenia nadają się kiełki jak i listki. Posiekana jak szczypiorek świetnie ożywi kanapkę, dobrze komponuje się z twarożkiem i rozmaitymi pastami. Często kojarzy się nam z jajkami i Świętami Wielkanocnymi, a także pierwszymi dniami wiosny. A może jakieś nowe spojrzenie na rzeżuchę? Proponuję zupę krem:

z rzeżuchy

 

Składniki na 2 porcje:

500ml bulionu warzywnego
80ml wytrawnego białego wina
pęczek/tacka rzeżuchy
2 szalotki
1/2 pora
łyżka śmietany 12%
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki estragonu
sól, pieprz do smaku

Cebulę obrać i posiekać drobno, podsmażyć na łyżce oliwy z przeciśniętym czosnkiem. Dodać pokrojonego w plasterki pora i smażyć 5 minut uważając, żeby warzywa się nie przypaliły. Dodać posiekaną rzeżuchę, doprawić przyprawami. Wlać wino, mieszać do momentu aż wyparuje. Następnie wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić około 10 minut. Zdjąć garnek z ognia, dodać łyżkę śmietany i całość zmiksować blenderem na gładką masę. Zupę podawać udekorowaną świeżą rzeżuchą.

zupa z rzeżuchy

1 PORCJA to ok 145 kcal, węglowodany: 11g, białko: 2g, tłuszcz: 10g

SMACZNEGO!

You may also like

2 komentarze

Justyna Żak 22 marca, 2014 - 2:54 pm

wygląda smacznie, bardzo lubię rzeżuchę, właśnie wczoraj sobie zasadziłam:)

Odpowiedz
Maria Romańska 24 marca, 2014 - 10:42 pm

Jaka ona musi być zdrowa 🙂 Mniam!

Odpowiedz

Zostaw komentarz