Przeprowadzki to świetna okazja do przeglądania książek i dzięki temu wpadł mi w oko ciekawy przepis z książki z toskańskimi smakami. Oczywiście odrobinę go zmodyfikowałam, żeby ograniczyć cukier i tłuszczyk.
Przepis jest nazywany „scarpaccia viareggina” i pochodzi z toskańskiego miasta Viareggio, położonego nad morzem i słynącego na całym świecie z karnawału. Przepis ten jest bardzo oryginalny, gdyż do słodkiego ciasta, dodaje się cukinię. Trudno więc określić czy jest to danie słone czy słodkie, jednak większość źródeł klasyfikuje je jako deser.
Ciasto przypomina takie zwykłe, bardzo proste, ucierane sezonowe ciasto, do którego zazwyczaj dodaje się świeże owoce, z tym, że dodatek cukinii jest nietypowy i zaskakujący. Warto spróbować.
Składniki na 8 (sporych) porcji:
500g cukinii
150g mąki pełnoziarnistej
50g cukru (można dodać słodzik lub stewię)
50g masła
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
pół szklanki mleka
łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
Przygotowanie jest banalne – w głębokim naczyniu wymieszać mąkę, cukier, jaja, cukier waniliowy, roztopione masło, letnie mleko i szczyptę soli.Dodać cukinie pokrojone na cienkie plasterki (często tarki mają z boku ostrze do talarków, szybko i sprawnie). Wlać ciasto do tortownicy uprzednio wysmarowanej oliwą z oliwek i piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
1 porcja to ok. 195kcal, węglowodany: 21g, białko: 5g, tłuszcz: 10g
SMACZNEGO!
Ile to WW? WBT? Diabetycy wyliczają wymienniki węglowodanowe (WW) i białkowo-tłuszczowe (WBT), żeby dobrać odpowiednią dawkę insuliny. Na początku brzmi to groźnie, ale w praktyce to łatwizna. Szybki kurs na podstawie świeżo upieczonego ciasta:
1 WW to 10g węglowodanów, zatem kawał ciasta z cukinią to 2WW. 1WBT to 100kcal z tłuszczów i białka. Białka liczą sobie 4kcal na 1g, a tłuszcze 9kcal, czyli łącznie (4x5g + 9x10g) porcja zawiera 110kcal pochodzenia białkowo tłuszczowego. Porcja ciasta zawiera zatem 1,1 WBT.
7 komentarzy
A cukier? Jak te 50g cukru ma się do codziennego zapotrzebowania?
Chyba nie rozumiem pytania. W jednej porcji ciasta tego cukru jest ok. 6g, a wspominałam że można użyć np. stewii – wtedy cukru (rafinowanego) nie będzie w nim wcale.
Też nie bardzo rozumiem wypowiedzi kogoś z góry. Chyba jakieś bezpodstawne czepianie się? A ciasto wygląda pysznie 🙂
Cisto bardzo dobrze smakuje. Robiłam wczoraj i teraz często będzie gościło na moim stole
Wasze szczere opinie pomogą nam w uzyskaniu zaliczenia z przedmiotu "e-Health" :). Jestem studentką V roku socjologii na AGH i będę bardzo wdzięczna za udzielenie odpowiedzi w naszej krótkiej ankiecie:
Czy nasza aplikacja mogłaby wam pomóc?
https://docs.google.com/forms/d/1BHteRQxjXuTz5zvSOu_h1j_SAPtdV5WPKsPz26VGRsk/viewform
Jest to tylko nasz próba aplikacji w teorii, nie czerpiemy z tego żadnych korzyści (może z wyjątkiem zaliczenia warsztatu 😉 )
Wygląda przepysznie! 🙂 Chyba już wiem co zjem na dzisiejszy obiad:)
Będę zaglądać do Ciebie częściej bo warto!
Pozdrawiam!
Uwielbiam cukinie w każdej formie. Takich placuszków jeszcze nie robiłam, pora nadrobić zaległości:)