Jesień to czas śliwek i jabłek, a to najwdzięczniejsze owoce do wypieków. Nie dziwcie się więc, że u mnie będą teraz same słodkie pyszności. Słodkie, ale nie zakazane dla diabetyków. Dziś zapraszam Was na bajeczne babeczki serowe ze śliwkami – odchudzone z cukru i tłuszczu, przepyszne.
Jak jestem u rodziców, to zdarza nam się kupować (w jednej z dębickich cukierni) babeczki serowe z dżemem w środku. Są super smaczne, ale też super słodkie, posypane cukrem pudrem po wierzchu, dość kaloryczne i wybijają moją glikemię w kosmos. Dlatego postanowiłam opracować własny przepis na te pyszne deserki i wiecie co? Wyszło mi lepiej, niż się spodziewałam. Teraz już nie pragnę tamtych z dużą ilością cukru, a przygotowuję swoje własne z chudego twarożku, pełnoziarnistej mąki, z połówką śliwki zamiast łyżki słodkiego powidła. Słodyczy nadają miód, ksylitol i naturalny smak owoców. Jeśli ktoś nie może (np. przez dolegliwości gastryczne) lub zwyczajnie nie chce używać ksylitolu, może dosypać zwykłego cukru, ostatecznie w przepisie nie jest go dużo.
Przyznam nieskromnie, że moje babeczki są ge-nia-lne! Bez kitu! Najlepszy mój wypiek tej jesieni! Voila!
Składniki na 16 serowych babeczek:
Ciasto:
180g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 spore łyżki płynnego miodu
100g masła
jajko
szczypta soli
Masa serowa:
400g chudego twarogu 0% (2 kostki)
100g ksylitolu (jeśli ktoś nie lubi/nie może, to ostatecznie może być cukier)
2 łyżki śmietany 12%
2 jajka
1 czubata łyżka budyniu waniliowego (można zastąpić łyżką mąki ziemniaczanej i cukrem waniliowym)
8 dużych śliwek przekrojonych na pół (ok. 400g, u mnie odmiana późnej śliwki Angeleno, ale zwykłe też są pycha)
Mąkę posiekać z masłem (ja ścieram masło na tarce do mąki, żeby łatwiej te składniki połączyć), dodać miód, jajko, dodać szczyptę soli, szybko zagnieść i tak otrzymane ciasto zawinąć w folię i włożyć na 15-20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykroić okrągłe placki i wyłożyć na dno silikonowych foremek do babeczek. Można skorzystać też z papierowych foremek, ale silikonowe są dużo wygodniejsze.
Śliwki umyć i przeciąć na połówki pozbywając się pestek. Jajka zmiksować z ksylitolem (lub cukrem) aż do całkowitego rozmieszania i napowietrzenia masy, dodać twarożek, cały czas ucierając. Następnie dołożyć proszek budyniowy oraz śmietanę.
Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto, na wierzchu ułożyć śliwki skórkami do dołu. Piec 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Wyjąć z foremek. Pałaszować.
1 babeczka to ok. 170kcal, węglowodany: 17g, białko: 8g, tłuszcz: 8g
Informacja dla diabetyków: w babeczce znajduje się 1,7WW i 1 WBT
8 komentarzy
pyszniaste! 🙂
Nie zaprzeczę 😀 pyszniaście pyszniaste!
Taka babeczka do kawki… marzenie 🙂
Do tego są nieskomplikowane w przygotowaniu. Sięgaj po marzenia! 🙂
Jak długo i w jakiej temperaturze podpiekac kruchy spod do babeczek?
Aaaa, rzeczywiście nie napisałam. 180 stopni i 10 minut wystarczy 🙂
Czy można tu dodać mąkę żytnia pełnoziarnista typ 720?
Jasne 🙂 Z tymi numerami, to im wyższy numer mąki, tym mniej jest ona oczyszczona i zawiera więcej dobrego. Ale 750 i tak będzie lepsza od białej mąki 🙂