Zapiekanka z łososia – Angie gotuje odc. 2

by dietolog
Dziś zapraszam Was na rybkę. Tym razem ulubiona przez wszystkich pomarańczowa ryba, o małej ilości ości, które łatwo namierzyć i wyciągnąć z dość zwartego mięsa. Możecie już łatwo zgadnąć co przygotowałam. Moi Mili, voila! Zapiekanka z łososia.

Moja zapiekanka z łososia jest inna, niż te, które znacie. Rybę zapiekam z pomidorkami koktajlowymi w masie z jajek i śmietany doprawionej koperkiem i sokiem z cytryny w miseczkach z kapusty włoskiej. Spróbujcie koniecznie, a zapewniam, że będziecie do tego przepisu regularnie wracać.

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
ok. 500g łososia bez skóry i bez ości
2 jajka
łyżka śmietanki 18%
duża łyżka posiekanego koperku
10-12 pomidorków koktajlowych
4 liście kapusty włoskiej
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
sok z cytryny
100g kaszy pęczak
pomidorki koktajlowe i szczypior (do podania)

Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i usunąć ości (np. za pomocą pęsety). Połowę mięsa ryby pokroić w kostkę 2×2 cm. Pozostałą rybę zmiksować z jajkami i śmietaną, najlepiej w blenderze z końcówka do rozdrabniania. Zmiksowaną rybę wymieszać z koperkiem, resztą pokrojonej w kostkę ryby i pokrojonymi  w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Liście kapusty umyć, a następnie kilka minut zanurzyć we wrzątku. Gdy zmiękną, odcedzić i trochę osuszyć. Można ściąć grube nerwy (uważając, by nie uszkodzić/przerwać liści). Posmarować oliwą 4 naczynia do zapiekania o szerokości około 8 cm (moje mają wymiary  8x10cm i są prostokątne, ale można użyć też okrągłych). Do każdego naczynia włożyć liść kapusty, tak aby przylegał do dna i boków, a następnie do środka każdego nałożyć po ¼ masy rybnej.

Piec jakieś 20-25 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). W międzyczasie ugotować kaszę pęczak według przepisu na opakowaniu (100g kaszy zalać 250-300ml wrzątku, posolić do smaku i gotować na niewielkim ogniu do wchłonięcia przez kaszę wody). Pokroić pomidorki koktajlowe i szczypior, jako dodatek warzywny do dania.

Upieczoną w kapuście rybę wyjąć ostrożnie na talerze, uważając by nie połamać przypieczonych brzegów kapusty. Podawać z kaszą pęczak ugotowaną al dente i pomidorkami koktajlowymi posypanymi szczypiorem, doprawionymi odrobiną soli (i pieprzu jeśli ktoś lubi).

 

zapiekanka z łososia

1 porcja to ok. 350 kcal, węglowodany: 21g, białko: 32g, tłuszcz: 15g
Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,1 WW i 2,6WBT
SMACZNEGO!

You may also like

4 komentarze

Marta 24 września, 2017 - 8:07 am

Super

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 24 września, 2017 - 8:14 am

Dzięki :*

Odpowiedz
Mariola 24 września, 2017 - 10:21 am

Zrobilam na obiad i suuuper pyszne.
Swietny pomysl na filmiki!

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 24 września, 2017 - 10:50 am

Dzięki Mariola, bardzo się cieszę 😀 Pozdrowienia ślę!

Odpowiedz

Zostaw komentarz