Sałatka z rukoli o delikatnie ostrym orzechowym posmaku, pieczonej bulwy czerwonego buraka i lekko słonego sera feta. Całość skropiona olejem ostropestowym i posypana prażonymi ziarnami słonecznika. Po prostu pycha!
Dziś mam dla Was przepis na przepyszną sałatkę, do której lubię wracać i właśnie się zorientowałam, że nie ma jej na blogu. To straszne niedopatrzenie z mojej strony. Czas nadrobić zaległości! Jeśli jej spróbujecie, to jestem niemal pewna, że będziecie do niej wracać, tak jak ja. Moja sałatka z rukoli, buraka i fety jest banalnie prosta, nie potrzeba do niej wielu składników, nie jest przeładowana i przekombinowana. Podoba mi się jej prostota i to, że wszystkie jej składniki do siebie idealnie pasują. Świetnie smakuje na kolację, ale śmiało można ją też zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy.
Składniki na 1 porcję:
garść rukoli
1 burak czerwony o wadze ok. 200g
50g półtłustego sera feta
1 łyżka oleju z nasion ostropestu
20g łuskanych ziaren słonecznika
Upiec buraka. Najpierw wyszorować szczoteczką pod wodą, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.
Polecam przy okazji pieczenia ciasta czy pieczeni wrzucić jeszcze dodatkowo buraka. Pieczony burak świetnie nadaje się jako dodatek do sałatki, ale także można go pokroić w plasterki i położyć na kanapkę czy też dodać do hummusu. Można użyć także buraka gotowanego (dla zabieganych są w sprzedaży, np. w Lidlu), ale pieczony ma bardziej intensywny smak.
Rukolę umyć dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć na ręczniku i wrzucić do miski. Buraka obrać cienko ze skóry i pokroić w kostkę o boku ok. 1cm, wrzucić na rukolę. Na buraka pokruszyć ser feta (można pokroić w kostkę, albo po prostu rozdrobnić i posypać).
Sałatkę skropić olejem ostropestowym. Nie musi być koniecznie ten olej, ale mi bardzo przypadł do gustu i niesamowicie podkręcił smak tej sałatki. Jeśli nim nie dysponujecie, równie dobrze sprawdzi się dobrej jakości oliwa.
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę po wierzchu.
1 porcja to ok. 370 kcal, węglowodany: 19g, białko: 12g, tłuszcz: 27g
Informacje dla diabetyków: sałatka zawiera 1,9WW i 2,9WBT
3 komentarze
Ja tą sałatke nazywam carpaccio z buraka,i zamiast samego oleju -robię dressing z oliwy czosnkowej,octu balsamicznego i miodu.Fajnie smakuje z orzechami włoskimi zamiast slonecznika i parmezanem zamiast fety
Też na pewno super smacznie 🙂
[…] Duża ilość węglowodanów w posiłku może prowadzić do hiperglikemii, szczególnie u osób z cukrzycą typu 2. Ja także staram się nie jeść za dużo węgli na noc i wieczorem wybieram sałatki. Z doświadczenia wiem, że sama sałata i warzywa nie zapewnią uczucia sytości do rana, dlatego do sałatki dodaję produkty białkowo-tłuszczowe. Sałatka z rukoli z suszonymi pomidorami, szynką parmeńską i parmezanem jest jedną z moich ulubionych sałat. Lubię ją porównywalnie do innej sałatki z rukolą, w wersji z pieczonym burakiem i serem feta. […]