Przepis na wyrazisty w smaku, orzeźwiający i oczyszczający koktajl z rzeżuchy. Ten zielony napój zaintryguje gości i świetnie się sprawdzi na świątecznym stole. W jednej szklance znajduje się dużo smaku i niewiele kalorii.
Już wkrótce nasze stoły uginać się będą pod wyszukanymi potrawami i świątecznymi specjałami. Uważajcie, żeby się nie przejeść i nie zapominajcie o piciu wody. Jeśli nie samej wody, to chociaż lekkich napojów i koktajli bez dodatku zbędnego cukru. I nie mówię o wodach smakowych, ani innych kolorowych cudach z plastikowej butelki. Stawiajcie na naturę i na świeżość. My w tym roku stawiamy na rzeżuchę! Kolejna inspiracja z tymi soczystymi, zielonymi roślinkami to koktajl z rzeżuchy.
Składniki na 2 porcje:
szklanka świeżej rzeżuchy
pęczek pietruszki
średniej wielkości ogórek gruntowy
sok z 1/2 cytryny
150 ml mleka 1,5% (może być roślinne, np. migdałowe)
150 ml wody
4 kostki lodu
Rzeżuchę i natkę pietruszki umyć dokładnie i osączyć z nadmiaru wody. Ogórek obrać cienko ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić do misy blendera z końcówką rozdrabniającą. Dodać 3/4 rzeżuchy, posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, mleko oraz kostki lodu. Zmiksować do połączenia wszystkich składników.
Napój przelać do szklanek i posypać resztą rzeżuchy. Podawać od razu po przyrządzeniu.
1 porcja to ok. 45 kcal,węglowodany: 6g, białko: 3g, tłuszcz: 1g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 0,6WW i 0,2WBT
Smacznego!
Koktajl przeszedł pozytywne testy na dzieciach. Milena na początku z rezerwą podeszła do zielonego płynu, jednak nalanie koktajlu do wysokich kieliszków do szampana zachęciło ją do wypróbowania napoju. Takim sposobem wzniosłyśmy pyszny, orzeźwiający, zielony toast.