Koktajl z rzeżuchy

by dietolog
Przepis na wyrazisty w smaku, orzeźwiający i oczyszczający koktajl z rzeżuchy. Ten zielony napój zaintryguje gości i świetnie się sprawdzi na świątecznym stole. W jednej szklance znajduje się dużo smaku i niewiele kalorii.

Już wkrótce nasze stoły uginać się będą pod wyszukanymi potrawami i świątecznymi specjałami. Uważajcie, żeby się nie przejeść i nie zapominajcie o piciu wody. Jeśli nie samej wody, to chociaż lekkich napojów i koktajli bez dodatku zbędnego cukru. I nie mówię o wodach smakowych, ani innych kolorowych cudach z plastikowej butelki. Stawiajcie na naturę i na świeżość. My w tym roku stawiamy na rzeżuchę! Kolejna inspiracja z tymi soczystymi, zielonymi roślinkami to koktajl z rzeżuchy.

Składniki na 2 porcje:

szklanka świeżej rzeżuchy
pęczek pietruszki
średniej wielkości ogórek gruntowy
sok z 1/2 cytryny
150 ml mleka 1,5% (może być roślinne, np. migdałowe)
150 ml wody
4 kostki lodu

Rzeżuchę i natkę pietruszki umyć dokładnie i osączyć z nadmiaru wody. Ogórek obrać cienko ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić do misy blendera z końcówką rozdrabniającą. Dodać 3/4 rzeżuchy, posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, mleko oraz kostki lodu. Zmiksować do połączenia wszystkich składników.

Napój przelać do szklanek i posypać resztą rzeżuchy. Podawać od razu po przyrządzeniu.

koktajl z rzeżuchy

 

1 porcja to ok. 45 kcal,węglowodany: 6g, białko: 3g, tłuszcz: 1g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 0,6WW i 0,2WBT

Smacznego!

 

Koktajl przeszedł pozytywne testy na dzieciach. Milena na początku z rezerwą podeszła do zielonego płynu, jednak nalanie koktajlu do wysokich kieliszków do szampana zachęciło ją do wypróbowania napoju. Takim sposobem wzniosłyśmy pyszny, orzeźwiający, zielony toast.

Na zdrowie!

You may also like

Zostaw komentarz