Twórcą Indeksu Glikemicznego jest francuski lekarz Michael Montignac. W latach osiemdziesiątych XX wieku rozpoczął on badania nad związkiem żywienia z ryzykiem zachorowalności na cukrzycę i wpływem diety na jej
leczenie. Od nazwiska twórcy teorii „dobrych” i „złych” węglowodanów powstała dieta Montignaca, jedna ze zdrowszych istniejących diet.
Dla „zwykłego śmiertelnika” takie fachowe sformułowania typu wzrost glukozy, wysoki/niski indeks glikemiczny mogą odstraszać i wydawać się zawiłe. Co to tak naprawdę znaczy? Węglowodany które zjadamy, aby mogły zostać użyte jako paliwo (energia) dla organizmu muszą zostać zamienione w cukier prosty – glukozę i w tej formie przeniknąć do krwiobiegu. Im mniej produkt jest przetworzony, tym więcej czasu upłynie zanim organizm „przerobi” go do postaci cukru prostego i tym dłużej, a także łagodniej będzie podnosił poziom cukru we krwi.Zobaczcie na zdjęcie poniżej – przedstawię to (bardzo „łopatologicznie”) na przykładzie chleba i bułki. Chleb pełnoziarnisty, żytni, na zakwasie (osobiście przeze mnie upieczony) i biała bułka kajzerka (kupiona w sklepie) biała, mocno przetworzona. Chleb ma indeks glikemiczny 45 (czyli średni), zaś bułka 75 (wysoki). Co to znaczy w praktyce?
Prosty eksperyment
Wkładam kromkę chleba i bułkę do foliowego worka z letnią wodą (przyjmijmy, że worek z wodą to żołądek) i zostawiam na dwie godziny (czyli tyle ile się mniej więcej trawi jedzenie). Po dwóch godzinach sprawdzam co się z nimi stało. Bułka wygląda jak papka, rozpada się i jest rzadka, zaś chleb trochę się rozpadł, ale zachowuje wciąż konsystencję chleba, ziarenka i nie rozpada się jak bułka. Znaczy to, że chleb nie został jeszcze „strawiony” i potrzebuje jeszcze czasu, dłużej pozostaje w żołądku, więc dłużej zapewnia uczucie sytości. Bułka bardzo szybko zostaje „przerobiona”, więc ekspresowo zostanie zamieniona w glukozę, cukier poszybuje w górę, poczujemy się przez chwilę ożywieni, weselsi i silniejsi. Jednak zbyt dużo glukozy we krwi nam nie służy, dlatego natura wyposażyła nas w insulinę, hormon produkowany przez trzustkę regulujący poziom cukru we krwi.
Wydzielona insulina szybko obniża poziom glukozy i mniej więcej godzinę, dwie po posiłku przychodzi na zapłacić zmęczeniem, trudnościami z koncentracją, irytacją i głodem. Najłatwiej sięgnąć wtedy po coś słodkiego, ciastko, batonik czy słodki napój, jednak w taki sposób koło się zamyka i po pewnym czasie znów organizm będzie domagał się „szybkich węglowodanów”. Ciemny chleb uwalnia węglowodany znacznie wolniej i zapobiega gwałtownym skokom glikemii.
Ktoś zapyta, ale po co zwracać uwagę na węglowodany skoro to i tak się jakoś tam reguluje? Otóż powody są co najmniej trzy. Po pierwsze nagłe skoki poziomów cukru prowadzą do ciągłego uczucia głodu i nadmiernego jedzenia, ciągle mamy ochotę na „coś słodkiego”. Po drugie, częste i gwałtowne pobudzanie trzustki do wydzielania insuliny może powodować „zużywanie” tzw. receptorów insuliny w tkance mięśniowej, tłuszczowej w wątrobie i mózgu – tkanki stają się mniej wrażliwe na insulinę, a to już tylko krok do cukrzycy typu II. Po trzecie, kiedy w naszej krwi krąży coraz więcej insuliny, zaczynamy tyć (insulina działa anabolizująco, przyczynia się do procesów spalania tłuszczu i sprzyja jego odkładaniu). Brzmi przekonująco?
Skąd wiadomo jaki indeks glikemiczny ma dany produkt?
To bardzo proste, sprawdzamy w tabeli:
Maltodekstryna
|
110
|
Chleb pełnoziarnisty
|
50
|
Maltoza (piwo)
|
110
|
Chleb z otrąb
|
50
|
Glukoza
|
100
|
Ryż pełnoziarnisty (brązowy)
|
50
|
Ziemniaki pieczone
|
95
|
Groszek zielony w puszce
|
50
|
Frytki
|
95
|
Słodkie pataty
|
50
|
Chleb wysoko
oczyszczony (hamburger) |
95
|
Kiwi
|
50
|
Mączka ryżowa
|
95
|
Gryka
|
50
|
Skrobie modyfikowane
|
95
|
Makaron pełnowartościowy
|
50
|
Puree z ziemniaków
|
90
|
Winogrona
|
45
|
Chipsy
|
90
|
Spaghetti (al dente)
|
45
|
Miód
|
85
|
Świeży groszek zielony
|
40
|
Marchew gotowana
|
85
|
Zboża pełnoziarniste bez cukru
|
40
|
Płatki kukurydziane
|
85
|
Płatki zbożowe
|
40
|
Popcorn
|
85
|
Fasolka różowa
|
40
|
Ryż krótko gotowany
|
85
|
Świeże soki owocowe
(bez cukru) |
40
|
Ciasto ryżowe
|
85
|
Pumpernikiel (bez cukru
i słodu) |
40
|
Ryż dmuchany
|
85
|
Chleb żytni pełnoziarnisty
|
40
|
Bób gotowany
|
80
|
Chleb 100% pełnowartościowy
|
40
|
Krakersy
|
80
|
Galaretka z alg
|
40
|
Dynia
|
75
|
Makaron z mąki pp (al
dente) |
40
|
Arbuz
|
75
|
Figi suszone
|
35
|
Cukier (sacharoza)
|
70
|
Morele suszone, śliwki suszone
|
35
|
Chleb biały (bagietka)
|
70
|
Kukurydza indiańska
|
35
|
Zboża oczyszczone słodzone
|
70
|
Dziki ryż
|
35
|
Batoniki czekoladowe
|
70
|
Kwinoa
|
35
|
Ziemniaki bez skórki, gotowane
|
70
|
Marchew surowa
|
35
|
Coca – cola i inne
słodzone napoje |
70
|
Produkty z mleka
|
30
|
Herbatniki
|
70
|
Sucha fasola
|
30
|
Rzepa
|
70
|
Soczewica brązowa, żółta
|
30
|
Ryż biały
|
70
|
Groch arabski
|
30
|
Proso
|
70
|
Świeże owoce
|
30
|
Kluski, pierożki
|
70
|
Zielona fasolka
|
30
|
Rodzynki
|
65
|
Makaron sojowy
|
30
|
Chleb razowy
|
65
|
Marmolada bez cukru
|
22
|
Buraki
|
65
|
Soczewica zielona
|
22
|
Konfitury słodzone
cukrem |
65
|
Suszony groch
|
22
|
Kaszka manna
|
60
|
Czekolada >70% kakao
|
22
|
Ryż długi
|
60
|
Fruktoza
|
20
|
Banan
|
60
|
Orzechy
|
~20
|
Melon
|
60
|
Soja
|
15
|
Spaghetti białe (długo
gotowane) |
55
|
Orzeszki ziemne
|
15
|
Herbatniki piaskowe
|
55
|
Świeże morele
|
15
|
–
|
–
|
Warzywa zielone,
pomidory |
|
–
|
–
|
Czereśnie, wiśnie,
śliwki |
22
|
–
|
–
|
Pomarańcze, jabłka,
gruszki |
35
|
Powyższe dane pochodzą z książki M.Montignac „Jeść aby schudnąć”.
Jaki Indeks glikemiczny wybierać?
zaleca jadanie minimum 3 posiłków dziennie. Śniadanie powinno być duże i złożone z „dobrych węglowodanów z małą ilością produktów białkowych, obiad powinien składać się z potraw bogatych w białko i tłuszcz, a lekka kolacja powinna być albo węglowodanowo-białkowa, albo białkowo-tłuszczowa, np. chleb i jogurt lub jajecznica na szynce. Produkty z węglowodanami, które w indeksie glikemicznym mieszczą się pomiędzy 22 a 35 można spożywać w połączenia z tłuszczami, natomiast węglowodany z indeksem glikemicznym 35-50 można zestawiać tylko z produktami białkowymi i warzywami. Warzywa można spożywać w połączeniu z dowolną grupą.
60 komentarzy
A chleb orkiszowy jakie ma IG? Wysokie, średnie, czy niskie?
Skleroza nie boli 😀 Zapomniałam też zapytać jakie ma IG mąka orkiszowa??
Mąka orkiszowa z pełnego przemiału – 45, indeks chleba orkiszowego w okolicy 50, czyli oba indeksy średnie. Będę w przyszłości temat indeksu glikemicznego rozwijać, ale powolutku, nie wszystko na raz 🙂
Pięknie dziękuję za odpowiedź 🙂 No to bez większych obaw do pieczenia mogę używać mąkę orkiszową 🙂
Witam pięknie!
Ten post spadł mi z nieba! Od kilku dni usiłuję się dowiedzieć, czy owsianka zrobiona na mleku i wodzie ma wysokie IG? Dokładnie chodzi mi o tego typu owsiankę http://feed-me-better.blogspot.com/2013/03/pyszna-owsianka.html
W internecie są różne informacje (jak zawsze), jedni piszą, że nie ma wysokiego IG, a inni, że ma (osobiście jestem zmuszona unikać produktów o wysokim IG). Pani jest dietetykiem więc z pewnością wie Pani jak to w rzeczywistości wygląda? 🙂
Prosiłabym o Pani zdanie w tej sprawie 🙂
Pozdrawiam
Jagoda
Taka owsianka będzie miała indeks w okolicach 60, czyli średni z tendencją jednak do wysokiego (zależy jak bardzo dojrzałego banana wrzucisz, bo przykładowo średnio dojrzały ma IG 58, a mocno dojrzały brązowiejący nawet 78). Metodą na zjedzenie owsianki jest uzupełnienie posiłku o warzywa z bardzo niskim indeksem glikemicznym, zmniejszy się tzw. "ładunek glikemiczny" całego posiłku. Zamierzam o tym wkrótce napisać 🙂 Zauważyłam, że dużo się mówi o samym wysokim indeksie, a mało kto wie, że łącząc produkty wysoko i nisko glikemizujące uzyskuje się posiłek o średnim indeksie.
Dziękuję Pani za informacje 🙂
I to się nazywa fachowa odpowiedź 🙂
Proszę, proszę 🙂 Szkoda, że nikt nigdzie nie napisał o takiej możliwości. Prawdopodobnie zamiast banana użyję mrożonych truskawek, wtedy IG owsianki nie powinno być aż tak wysokie. Prawda? 🙂
Cudów nie zrobisz, otręby i płatki owsiane mają dość wysoki indeks 60, mleko ma laktozę (szybki cukier IG 40), dobrze że jest pół na pół z wodą. Truskawki będą zdecydowanie lepszą alternatywą dla banana. Tym bardziej, że już zaczynają się świeże 🙂 Na pewno taka tradycyjna owsianka ma większy indeks niż ta, którą podlinkowałaś (użycie stewi też ma duże znaczenie przy obliczaniu indeksu). Pozdrawiam 🙂
a mąka orkiszowa typ 660 jaki będzie miała indeks IG?
a mąka orkiszowa typ 660 jaki będzie miała indeks IG?
maka orkiszoa typ 660 jaki IG
Ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o ok. 18-20% wzrostu po spożyciu, a więc wyjątkowo nisko, max. po ok. 60 min. czyli nie od razu, i wchłania się długo. Kasza jaglana zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach. Są to tzw. NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU.
A wiemy jaki wpływ w tym wszystkim ma woda pita podczas posiłku lub po nim?
I jeszcze jedno: czy woda posiada współczynnik w tej klasyfikacji?
IG to klasyfikacja produktów węglowodanowych, woda więc nie posiada IG, jednakże w procesie obróbki termicznej może spływać na strukturę produktów. Wysoka temperatura i obecnosc wody podwyzszaja indeks glikemiczny. Dla surowej marchwi wynosi on 20, jednak po ugotowaniu wzrasta do 50, co spowodowane jest rozkladem skrobi i procesem żelowania skrobi. Podobnie jest np. ze spaghetti – makaron gotowany 6-8 minut będzie miał IG niższy, niż gotowany dwa razy dłużej.
Witam
mam pytanie – czy wie ktos jaki indeks glikemiczny ma mąka owsiana. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Podłączam się pod to pytanie, bo sama szukam IG mąki owsianej 🙂
Płatki owsiane błyskawiczne mają bardzo wysoki indeks, zwykłe płatki średnie… Więc na logike mąka by miała pewnie jeszcze wyzszy… ale to takie gdybanie ;/
Polecamy własne wypiekanie chleba z mąki orkiszowej, pycha 🙂 http://www.wikirose.pl/2013/02/mini-poradnik-pieczenie-chlebka.html
Widzę, że jęczmień ma bardzo niski IG 25. Chcę zrobić chleb z z takiej pełnej mąki ekologicznej + zakwas żytni. To najniższy możliwy w przypadku chleba ? Pytam , bo piekę chleb na zamówienia w Poznaniu i często ludzie się pytają o IG
i jeszcze jedno …. czy w czasie zakwaszania ciasta na chleb (około 8 godzin) IG wzrasta czy maleje ? W jakim procencie ?
Tak, jeśli użyjesz pełnej mąki jęczmiennej, IG powinien wyjść około 40. W dodatku jęczmień ma sporo błonnika, co przy IG nie jest bez znaczenia. Co do zakwasu, to nie mam na ten temat żadnych konkretnych danych, więc jest to proces dla IG obojętny, lub ewentualnie trochę obniżający IG (myślę, że powstawałyby na ten temat liczne artykuły, a nie spotkałam się – porównując razowy chleb żytni ma IG 50, a żytni z pełnej mąki na zakwasie – 40).
Czy jest to możliwie najniższy IG? Z użyciem mąki pewnie tak, ale IG to wypadkowa wielu czynników – jeśli dodasz do chleba ziaren słonecznika czy siemienia lnianego, to IG spadnie.
dziękuję … rozumiem, że porównanie dotyczy chleba żytniego z mąki białej (750) na drożdżach z chlebem z mąki z pełnego przemiału (2000) na zakwasie. 10 punktów mniej to prawie 20%. Dużo … prawdopodobnie większa zawartość błonnika (pokarm dla bakterii w jelitach) tutaj ma największe znaczenie.
Dodam tylko , że są już badania dotyczące glutenu w chlebach na zakwasie i nie. Gluten rozkłada się w chlebie do 50% w czasie fermentacji (zakwas). Pytam o IG gdyż wydaje mi się , że tutaj też może następować podobna zależność , zwłaszcza w relacji bakterie jelitowe, częściowo rozłożony pokarm, przyswajalność.
czy można test takiego chleba jęczmiennego przeprowadzić w warunkach domowych ? Jeśli tak i jest tutaj ktoś chętny z Poznania to chęcią upiekę dla niego taki chleb aby sprawdził na sobie …
witam. a jakie ig mają kaszki typu instant? np. bezglutenowa z sorgo? albo owsiana? tego typu http://allegro.pl/kaszka-instant-z-sorgo-bezglutenowa-300g-nominal-i6081800544.html
z góry dziękuję za odpowiedź.
witam. a jakie ig mają kaszki typu instant? np. bezglutenowa z sorgo? albo owsiana? tego typu http://allegro.pl/kaszka-instant-z-sorgo-bezglutenowa-300g-nominal-i6081800544.html
z góry dziękuję za odpowiedź.
[…] spożywczych określa się porównując wpływ jaki ma na poziom glukozy we krwi 50-gramowa porcja. Indeks i ładunek glikemiczny przybliżałam Wam już jakiś czas temu, jednak czy można go stosować […]
[…] spożywczych określa się porównując wpływ jaki ma na poziom glukozy we krwi 50-gramowa porcja. Indeks i ładunek glikemiczny przybliżałam Wam już jakiś czas temu, jednak czy można go stosować […]
[…] jest zatem taka, aby zacząć od drobnych kroczków. Jeśli chcesz schudnąć, zacznij od diety z niskim indeksem glikemicznym. Taka dieta zazwyczaj skutkuje dość szybkim obniżeniem masy ciała, stabilizuje poziomy cukru we […]
Witam, chciałabym się dowiedzieć jaki ig mają bułki orkiszowe? Wszędzie widzę tylko informację o chlebie i mące, jednak nic o bułkach.
Myślę, że można przyjąć, że IG bułek orkiszowych będzie porównywalny (ewentualnie troszkę wyższy) do IG chleba.
[…] z niskim indeksem glikemicznym bez znajomości pojęcia ładunku glikemicznego może być dosyć monotonna. Dowiedz się jak […]
Dzien dobry.Czy orientuje sie Pani jakie ig ma pyłek pszczeli?
Dzień dobry 🙂 Z dużym prawdopodobieństwem IG pyłku pszczelego nie został określony, bo raczej nie je się go w dużych ilościach (nie jest popularnym produktem żywnościowym) i jego wpływ na glikemię będzie nieznamienny.
Witam jakie produkty zaproponowała by Pani osobie z kandydozą ogólnoustrojową z grupą krwi A rh+ .Pozdrawiam Tomasz
[…] Dieta z niskim indeksem glikemicznym na bazie warzyw, pełnych ziaren, dobrej jakości białka, zdrowych tłuszczy z limitowaną ilością owoców i ograniczeniem prostych cukrów, a także odpowiednia aktywność fizyczna to recepta na osiągnięcie prawidłowej masy ciała. […]
[…] Zupę podawać z makaronami ryżowym i marchewkowym. Ja makaronu z marchewki nie gotuję (lubię taki chrupiący i soczysty), jednak jeśli ktoś woli, może zblanszować go we wrzątku przez minutę. Długie gotowanie spowoduje, że makaron się rozpadnie, no i co istotne dla diabetyków – wzrośnie jego indeks glikemiczny. […]
z jakiej najlepiej mąki upiec domowy chleb aby nie podnosił poziomu cukru
z jakiej mąki najlepiej upiec domowy chleb żeby nie podnosił poziomu cukru
Polecam chleb żytni na zakwasie: https://dietolog.pl/2017/10/chleb-zytni-ziarnami-zakwasie/
Dzien dobry☺Czy orientuje sie Pani jaki jest ig pelnoziarnistej maki z samopszy albo plaskurki?Czy mozna te maki traktowac jak pelnoziarnista make zytnia? Pieke chleb z pelnoziarnistej maki zytniej na zakwasie,ale chcialabym wyprobowac te o ktorych wspomnialam.Boje sie jednak, czy nie bede po nich tyc( od stycxnia jestem na diecie o niskim ig i schudlam juz 8kg).
Szczerze? Nie mam pojęcia jaki jest dokładnie IG tych zbóż. Obawiam się, że trudno będzie znaleźć, bo nie wiem czy ktoś to oszacował. Obstawiałabym, że mają porównywalnie do pełnoziarnistej mąki pszennej albo orkiszu (pewnie około 45-50). Myślę, że bezpiecznie możesz spróbować.
Bardzoooo dziekuje za odpowiedz.
Milego dnia
Genialny wpis 🙂
jakie IG będą miec:
makaron lubella pełne ziarno spaghetti al dente (a moze znasz lepszą alternatywę makaronowa? 🙂 )
Ryz Uncle Bens pełnoziarnisty (8min)
Czy jesli zjem to z kiszoną kapustą z kminkiem (lub brokul) i oliwą z oliwek + gotowany indyk, to jaki będzie ładunek glikemiczny?
[…] do samodzielnego spożycia. Tym bardziej, że im bardziej dojrzały banan, tym wyższy jest jego indeks glikemiczny, co przy cukrzycy ma niebagatelne znaczenie. Całość zbalansowałam dodatkiem zwykłego jogurtu […]
[…] ugotowanego al dente (czyli na pół twardo). Im mniej rozgotowany makaron, tym niższy jego indeks glikemiczny. Dla uzupełnienia smaku można dodać łyżkę śmietany, jednak bez śmietany też jest pysznie i […]
[…] Ciasto podzielić na 4 części. Na rozgrzaną gofrownicę wykładać po porcji ciasta, zamknąć i piec do zrumienienia (około 3-4 minuty). Podawać z jogurtem naturalnym lub owocami jagodowymi, które mają niski indeks glikemiczny. […]
Jak ja się cieszę, że znalazłam Panią … przez przypadek na youtubie . Pan Bóg stawia na mojej drodze wyjątkowych ludzi.
Mimo posiadanej wiedzy , przeczytanych książek, udaję a raczej udawałam przed sobą iż kolejne ciastko, czekolada i poziom 500 jednostek spadnie po czasie do 200 i będzie ok.
Nie jest ok. Właśnie Rzucam Cukier . Jestem zła jak osa.
Dziekuję, że podjęła się Pani pracy dla diabetyków . Jestem na etapie próbowania przepisów. Są proste, smaczne i apetycznie wyglądają. Ważne jest to , że po przeczytaniu i zobaczeniu CHCE się zrobić i spróbować Pani propozycje.
Serdecznie pozdrawiam, Grażyna
[…] drugie zamiast zwykłego cukru użyłam erytrolu, który ma 10x mniej kalorii niż cukier i zerowy indeks glikemiczny. Erytrol pod względem słodkości jest porównywalny do cukru i można go piec. Po trzecie sernik […]
[…] pełnoziarnisty i ugotowany al dente (na pół twardo), a pierwsze skrzypce grają warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym. Lekki dressing i bogactwo kolorów sprawia, że ta sałatka makaronowa idealnie się sprawdzi w […]
[…] pytania, które można zadać Asystentowi: Jaki indeks glikemiczny ma gruszka? Jaki jest ładunek glikemiczny grahamki? Ile wymienników węglowodanowych ma arbuz? […]
[…] bez znaczenia dla osób z cukrzycą będzie kierowanie się indeksem glikemicznym. Lepsze będą owoce jagodowe, niż na przykład mocno dojrzały banan. Wybieranie owoców z dużą […]
[…] od tradycyjnych gołąbków mojej babci, jednak z pewnością wymyśliłam gołąbki z niskim indeksem glikemicznym. Zamiast ryżu w farszu albo kaszy (niektórzy przygotowują gołąbki z kaszą) użyłam startej […]
[…] składników, które tworzą razem doskonałą kompozycję smakową. Duża objętość warzyw z niskim indeksem glikemicznym sprawia, że taka kolacja jest wymarzonym posiłkiem dla diabetyków. Świeża i lekka propozycja […]
Dzien dobry. Chcialam zapytac jaki chleb poleca Pani osobie, ktora zmaga sie z insulinooprnoscia i IBS. Niestety pieczywo zytnie lub graham zaostrza objawy ze strony ukladu pokarmowego:(
Witam, jak to jest że np chleb z piekarni Putka który rzekomo ma niski indeks glikemiczny , tutaj sklad: Składniki: mąka PSZENNA, woda, nasiona słonecznika (9%), naturalny zakwas PSZENNY (mąka PSZENNA, woda, drożdże), siemię lniane (5%), gluten PSZENNY, pestki dyni (3%), płatki OWSIANE, mąka ŻYTNIA, otręby PSZENNE, drożdże, cukier, sól.
Jest z mąki pszennej ( więc „najgorszej” w sumie ) nie wiadomo ile tego cukru
to czy chleb 100% razowy lub żytni nie będzie mial nizszezgo ig ??
Wiesz, to nie jest tak że pszenna mąka to zło zła. Jeśli jest pełnoziarnista, razowa to zawiera dużo błonnika. Chleb nigdy nie będzie miał niskiego IG (no chyba żeby go przygotować z samych ziaren słonecznika, chia itp.), a dodatek otrąb, siemienia lnianego i pestek obniża indeks. No i kwestia co znaczy razowy? Razowy, czyli z nieoczyszczonej mąki (typ 2000). Żytnia mąka może też być oczyszczona.
[…] (z naciskiem na te pierwsze), które są cennym źródłem niemal wszystkich witamin i minerałów. Dieta o niskim indeksie glikemicznym ma kluczowy wpływ na wartości glikemii (zatem i wyrównanie cukrzycy, będące istotnym […]
[…] z ulubionymi dodatkami, najlepiej o niskim indeksie glikemicznym. Moja propozycja to: kremowy serek, garść sałaty, kilka plasterków awokado i pomidor albo w […]
[…] życie. Co radzi autor książki? W bardzo dużym skrócie Dr Barnard propaguje dietę roślinną o niskim indeksem glikemicznym i zaleca odrzucenie wszelkich produktów odzwierzęcych. Swoje wskazówki popiera dowodami […]
[…] zupy z niskim indeksem glikemicznym to doskonały wybór dla osób z cukrzycą. Nie dość, że chłodzą, co świetnie się sprawdza w […]