Dzisiaj przepis na proste i smaczne ciastka muesli. Sprawdzą się do kawki z przyjaciółką dbającą o linię, jak również w roli szkolnej przekąski dla dziecka do śniadaniówki.
Ciastek było osiem. Położyłam je na talerzyku, jednak zanim zdążyłam przynieść aparat, Milena wpałaszowała już połowę. To chyba dobra rekomendacja. Ciastka muesli to świetna propozycja dla tych, którzy nie mają czasu na śniadanie. Łatwo można je ze sobą zabrać i zjeść czy to w drodze do pracy czy w wolnej chwili. Są banalnie proste, pożywne i smaczne. Przygotowałam je z samych zdrowych produktów: płatków owsianych, banana i bakalii.
Składniki na 8 ciastek:
2 dojrzałe banany (180g banana bez skórek)
80 płatków owsianych górskich
10g nasion słonecznika
10g posiekanych orzechów włoskich
10g płatków migdałowych
10g rodzynek
1/2 łyżeczki cynamonu
Banany zmiksować na mus. Ja to zrobiłam w rozdrabniającej końcówce blendera, ale równie dobrze można rozgnieść je widelcem. Do bananowej masy dodać resztę składników, wymieszać dokładnie i odstawić na 15-20 minut. Kiedy masa trochę zgęstnieje, uformować 8 kulek i rozpłaszczyć je na silikonowej macie lub papierze do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
1 ciastko muesli to ok. 85kcal, węglowodany: 12g, białko: 2g, tłuszcz: 3g
Informacje dla diabetyków: w jednym ciastku znajduje się 1,2WW i 0,3WBT