Tarta warzywna z kolorowych pasków

by dietolog
Dziś kolejna tarta warzywna, w której rolę główną grają sezonowe i kolorowe warzywa – cukinie, bakłażan i marchewki. Znowu jest trochę układania w ceramicznej formie, ale dla takiego efektu to ja mogę układać.

Warzywa pokroiłam w długie paski. Użyłam do tego obieraczki do warzyw – mam jedną, która nie obiera szczególnie cienko i sprawdza się do takich zadań. Dobrze może się sprawdzić też łopatka do krojenia sera (przynajmniej w przypadku cukinii) albo standardowo ostry nóż. Tarta warzywna w paski też ma swój urok. Tym razem postanowiłam poeskperymentować również z ciastem i zrobiłam go z mąki, oliwy, soli i wody (jak prawdziwa włoska mama, hehe). Wyszło nie takie delikatne jak kruche ciasto z poprzedniej tarty, ale była bardzo smaczna i tą także zjedliśmy ze smakiem.

Co do składników, to użyłam akurat tego co miałam w kuchni i żadne to wyszukane produkty, a efekt całkiem spoko. A do ciasta, osobiście preferuję jednak dodać masło.

tarta warzywna

Składniki na 4 porcje:

Ciasto:
180g mąki pełnoziarnistej pszennej
100 ml oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
ok. 4-5 łyżek zimnej wody

Farsz:
1 cienka cukinia zielona
1 cienka cukinia żółta
1 cienki bakłażan (można kupić w Auchan)
1 dosyć duża marchewka
3 jajka
160 ml jogurtu kokosowego (można kupić np. kokosowy w Lidlu) lub mleka roślinnego
szczypta soli i 1/2 łyżeczki tymianku do smaku

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i tymianek, wlać oliwę i wodę. Zarobić ciasto i jeśli potrzeba, wlać jeszcze trochę wody, żeby ciasto dało się rozwałkować. Utworzyć kulę, przenieść na stolnicę i rozwałkować. Rozwałkowany placek przenieść do formy i wyłożyć pokrojonymi w paski warzywami. Ja je układałam spiralnie od krajuszka do środka.

Kiedy tarta wypełni się warzywami, roztrzepać jajka i wymieszać je z jogurtem. Doprawić do smaku sporą szczyptą soli i suszonym (albo i świeżym) tymiankiem i zalać tartę. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

tarta warzywna porcja

1 porcja to ok. 480 kcal, węglowodany: 39g, białko: 13g, tłuszcz: 30g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 3,9WW i 3,2WBT

SMACZNEGO!

You may also like

Zostaw komentarz